Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé se bouří proti odpadovému centru u Mostkovic. V žádném případě nejde o spalovnu, hasí požár investor

Nevoli vzbudil plán na vybudování zařízení na termické zpracování odpadů v bývalém areálu VOP u Mostkovic poblíž Prostějova. Ačkoliv investor ubezpečuje, že nejde o spalovnu, ale o supermoderní plazmovou technologii, místní obyvatelé jsou proti. Linka nedaleko Plumlovské přehrady by měla recyklovat odpady z Prostějovska a okolí.

Super moderní recyklační linku a zařízení na termické zpracování odpadu chce u Mostkovic vybudovat ostravská společnost PGP Terminal. 

"Oficiálně zatím informace nemáme, takže se k tomu nemohu vyjadřovat. Poslechneme si plánovanou prezentaci, a pak obec zaujme stanovisko. Budeme samozřejmě zjišťovat i to, zda je záměr v souladu s územním plánem. A že lidé se bouří, to je pravda," odtušil starosta Mostkovic Jaroslav Peška.

Na sociálních sítích celý záměr vzbudil kritiku. "I když to nebude klasická spalovna, odpad se tam musí stejně navézt a skladovat. Takže se zvýší hluk, prašnost a doprava na té betonové dálnici a smrad ze skladovaného odpadu," obává se například Jana Richterová.

Podle PGP Terminal jde o projekt takzvaného plazmového zplyňování. "V žádném případě nejde o spalovnu, k hoření tam vůbec nedochází. Jde o molekulární rozklad vstupního materiálu za vysokých teplot," vysvětlil člen představenstva PGP Terminal Petr Břenek.

Výsledkem je plyn a sklovina, kterou lze použít ve stavebnictví. Plynem lze například ohřívat vodu, emise jsou o 80 procent nižší než u zemního plynu, investor ho však hodlá zkapalňovat na bázi etanolu a přidávat jako povinnou biosložku do benzínu a nafty.

Přerov váhá nad účastí v krajském odpadovém projektu. Prostějov už společný postup odmítl

V únoru potvrdilo vedení Prostějova záměr ukončit účast na společném krajském projektu nakládání s odpady, město upřednostní spolupráci se soukromou firmou. Podobnou variantu zvažuje i Přerov, podle primátora ale ještě nedošlo k definitivnímu...

Břenek zároveň vyvrací obavy, že by zařízení mohlo páchnout nebo při převládajícím směru větru zamořit například město Prostějov nebo nedalekou Plumlovskou přehradu. "Zařízení nemá žádný komín, takže jakékoliv obavy ze směru větru jsou zbytečné. Odpad se zpracovává v uzavřeném bunkru, který je zaplášťovaný, takže nehrozí ani žádný zápach. Zařízení je schopné zlikvidovat i nebezpečné nebo nemocniční odpady, ale nepočítáme s tím, protože předpokládáme, že bude dostatek komunálního odpadu," tvrdí.

Podle něho jde o super moderní technologii, která má velkou budoucnost. "Buď budete mít iPhone v kapse, nebo natřete starou telefonní budku, dáte ji na auto a budete si myslet, že máte mobilní telefon," uvedl přirovnání Břenek.

Kapacitně je centrum plánované na komunální odpad, který zůstane po vytřídění, z Prostějovska a okolí. Investor nyní společně s majitelem bývalého areálu VOP zakládá akciovou společnost a nabídne městům a obcím možnost vstupu, aby si nad zpracováním odpadů udržely kontrolu. 

Celý plán pozorně sleduje město Prostějov, byl to jeden z důvodu, proč se zdejší zastupitelstvo rozhodlo vystoupit z krajského odpadového projektu. "Do budoucna budeme muset na likvidaci odpadů stejně vypisovat výběrové řízení, takže i tento projekt je ve hře. V současné době máme další dvě nabídky, jak komunální odpad likvidovat. Celou technologii jsem viděl na vlastní oči v provozu v Japonsku, kam mě vyslal krajský odpadový spolek, a funguje. Další projekty se nyní připravují například v Evropě," reagoval náměstek primátora Prostějov Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Prostějov společnou odpadovou revoluci zamítl. Nepochopitelné, odsoudil krok hejtman

V rozsáhlém projektu společného odpadového hospodářství obcí a měst v regionu vnímá výrazný potenciál hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Toho značně roztrpčilo rozhodnutí vedení města Prostějova, které se rozhodlo jít vlastní cestou a...

Olomoucké hejtmanství připravuje společný krajský projekt na likvidaci odpadů a nedávné vystoupení Prostějova kritizuje. Vývoj na trhu s odpady rovněž pečlivě monitoruje.

"Výstavba zařízení jako v Mostkovicích bude znamenat jedinou věc, bude se sem vozit odpad odjinud, protože kapacitně to není potřeba. Ale pokud vznikne, tak pro náš projekt to bude vlastně jen další koncovka na trhu, takže moje stanovisko je neutrální. Obecně tomu fandím a jsem rád za každý pokrok v odpadovém hospodářství, ale upozorňuji, že je to zatím technologie, která není v Evropě vyzkoušená," řekl pirátský krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída.

Plán na výstavbu recyklační linky v Mostkovicích je nyní ve stadiu přípravy dokumentace pro EIA, časový harmonogram dokončení stavby je mezi čtyřmi až šesti lety. Investice je zhruba miliarda a půl korun. "Máme svoje vlastní zdroje peněz. Podobná technologie zatím v České republice opravdu v provozu není, v Japonsku, Číně a USA už začaly fungovat referenční stavby a v Německu, Švédsku, Švýcarsku, Francii a Itálii se očekává spuštění této technologie do dvou let," ubezpečuje Petr Břenek z PGP Terminal.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PGP Terminal

Štítky odpad, Mostkovice, spalovna, termické zpracování, zplyňování, recyklace, investor, PGP Terminal, okres Prostějov, Prostějov, Japonsko, Evropa, Jiří Pospíšil, Jaroslav Peška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se bouří proti odpadovému centru u Mostkovic. V žádném případě nejde o spalovnu, hasí požár investor  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.