Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Malincí kosmani objevují olomouckou zoo. V pavilonu opic se narodila dvojčata

Jedenáctidenní mláďata kosmanů zakrslých poznávají prostředí zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Nejmenší druh opice na světě chovají v olomoucké zoo už více než dvacet let. V dubnu narozená dvojčata už mohou spatřit také návštěvníci přímo v expozici, kde se vozí na zádech otce či starších sourozenců.

Dvojčata kosmanů zakrslých se narodila 7. dubna, tento druh opic je věrný svému pojmenování. Dospělí kosmani váží okolo sto gramů, narozená mláďata mají hmotnost okolo pěti až sedmi gramů. Poté ale rychle nabírají na váze. A podle chovatelů dobře prospívají i nejnovější přírůstky kosmaní populace na Svatém Kopečku. „Tomuto chovnému páru se od roku 2016 u nás narodilo už 24 potomků. Mnozí z nich byli odesláni do mnoha chovatelských institucí po celém světě. Největší vzdálenost urazili dva kosmani při cestě do Izraele,“ přiblížila v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková.

Parkování na Svatém Kopečku čeká změna. Informace o obsazenosti ukáží panely už v Samotiškách

Jednou z nákladnějších investičních akcí olomoucké radnice pro rok 2023 v oblasti dopravy je vytvoření parkovacího systému v městské části Svatý Kopeček. Lokalita je dopravně vytížená zejména kvůli olomoucké zoo, která je turisticky...

Kosmany zakrslé chová Zoo Olomouc od roku 2000 a celkem se zde narodilo 132 mláďat. „Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci. Péči o mláďata zajišťuje samec nebo další členové rodiny. Nosí je na svých bedrech, samice je pouze kojí. Kosmaní novorozenec je však pořádný cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec,“ popisuje mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Kosmani zakrslí se řadí mezi drápkaté opice. Nehty mají totiž přeměněné na drápky. Jsou nejmenšími žijícími opicemi na světě s pro ně typickou dlouhou a jemnou srstí šedorezavé barvy. „Obývají jihoamerické deštné lesy, ale životní prostředí jim mizí před očima. Pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík,“ dodává Gronská.

Malé opičky dokáží skákat až do vzdálenosti pěti metrů. Jejich nejoblíbenější potravou je stromová pryskyřice, kvůli tomu narušují ostrými řezáky kůru stromů a rodina kosmanů se k těmto stromům pak stále vrací. Kosmani se v přírodě stávají se častým úlovkem dravců a hadů, dožívají se přibližně deseti až patnácti let.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, kosman zakrslý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malincí kosmani objevují olomouckou zoo. V pavilonu opic se narodila dvojčata  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.