Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Parkování na Svatém Kopečku čeká změna. Informace o obsazenosti ukáží panely už v Samotiškách

Jednou z nákladnějších investičních akcí olomoucké radnice pro rok 2023 v oblasti dopravy je vytvoření parkovacího systému v městské části Svatý Kopeček. Lokalita je dopravně vytížená zejména kvůli olomoucké zoo, která je turisticky nejnavštěvovanějším místem kraje. Vyšší komfort při hledání místa k odstavení vozu má zajistit soustava závor napojených na informační panely.

„Probíhá dokončování stavby. Do konce května by měla být hotová fyzická realizace a v červnu by se měl rozběhnout testovací provoz. Aby se systém oživil a vychytaly se mouchy před ostrým zprovozněním, který by měl být zahájený 1. července,“ shrnul aktuální postup zavádění parkovacího a informačního systému na Svatém Kopečku Marek Drešr, vedoucí Odboru investic Magistrátu města Olomouce.

K parkovacím plochám na Svatém Kopečku firma nainstaluje závory a parkovací automaty, které by měly vyřešit dlouhodobý problém dopravních komplikací při turisticky atraktivních dnech. „Systém bude propojený na informační tabule na příjezdech v Samotiškách nebo od Lošova, které budou poskytovat údaje o obsazenosti. Aby přijíždějící byli už tam informováni, pokud by parkoviště byla již plná. Což se obvykle v sezoně při velkém zájmu o návštěvu zoo stává. Zbytečně pak do oblasti najíždějí další a další auta,“ upozorňuje Drešr.

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari

Trasa safarivláčku v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce je od nové návštěvnické sezony výrazně delší. Atrakce oblíbená zejména u rodin s dětmi doznala rozšíření, lidé se budou moct svézt přes dvě nové zoogeografické zóny – Austrálii a Arktidu....

U parkovacích ploch už stavbaři připravili ostrůvky, do kterých se poté osadí potřebná technologie. Investiční akce přijde na přibližně 16 milionů korun. Na parkovacích plochách se sjednotí se systém plateb, parkoviště bude provozovat Zoo Olomouc. Sazba za jednodenní odstavení vozidla bude podle ředitele olomoucké zoologické zahrady Radomíra Habáně sto korun.

Víkendy, státní svátky či prázdninové termíny za příznivého počasí lákají na Svatý Kopeček davy nejen do zoo, ale například také k monumentální Bazilice Navštívení Panny Marie. Zahrada navíc čerstvě rozšířila své expozice o dvě nové safari oblasti. „Na Velikonoční pondělí se udělalo pěkně a kolem půl jedenácté už se všechny parkovací plochy na Svatém Kopečku zaplnily a státní a městská policie odkláněly dopravu. Informační a parkovací systém by měl s takovou situací pomoct,“ připomněl aktuální zkušenost ředitel olomoucké zoo.

Řidičům by tak díky informačním panelům měla být snadno k dispozici informace, kolik je volných míst na jednotlivých parkovištích. Změna se dotkne pěti parkovacích ploch s celkovou kapacitou pro přibližně 690 aut. „Přinese to snadnější orientaci na Svatém Kopečku a snížení dopravních komplikací, kdy se lidé s auty otáčejí a hledají volná místa,“ poznamenal Habáň.

Jak hodnotíte parkování na Svatém Kopečku u Olomouce? (známkování jako ve škole)

Celkem hlasovalo104 čtenářů

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) by měl systém pomoci i místním obyvatelům. „Moc dobře si uvědomujeme, jakou zátěž představuje vysoká návštěvnost těch přibližně 350 tisíc návštěvníků, z nichž nemalá část přijíždí k zoo individuálně auty. Proto je potřeba celý systém upravit tak, aby byl lépe řízený a aby ho následně návštěvníci dodržovali. Doufám, že se systém navigování v rámci parkovacích ploch uchytí. Zároveň si ho vyzkoušíme i pro zavádění dál v rámci města a nové parkovací politiky,“ komentuje Žbánek.

Radnice už delší čas hledá možnosti, jak zvýšit kapacity pro parkování v oblasti, která v návštěvnické sezoně patří mezi nejoblíbenější turistické cíle v České republice. „Tento záměr ale opět vázne na majetkoprávních vztazích a dlouhodobých restitučních žalobách. Město zatím nemá potřebné pozemky. Navíc jsme v ochranném pásmu národní kulturní památky. Do budoucna je ale také určitým cílem, aby lidé co nejvíc využívali možnosti hromadné dopravy,“ poznamenal primátor.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, parkovací politika, Svatý Kopeček, Olomouc, Zoo Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování na Svatém Kopečku čeká změna. Informace o obsazenosti ukáží panely už v Samotiškách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.