Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Šumperská nemocnice připlatila za energie desítky milionů. Investuje do kotelny i zateplení

Enormní nárůst cen energií mezi roky 2021 a 2022 vyčíslil ekonomický úsek šumperské nemocnice. Náklady na elektřinu poskočily na takřka trojnásobek, u zemního plynu byl výdaj dokonce téměř pětinásobný. Pro nemocnici to znamenalo úhrady v řádech desítek milionů korun navíc. Zdravotnické zařízení už loni přijalo řadu úsporných opatření, zároveň plánuje několik investic, které by měly pomoct ustálit finanční zátěž spojenou s proměnami cen elektřiny a plynu.

Vysoká spotřeba energií je v nemocnicích spojená nejen se zdravotní péčí, ale také s doprovodnými provozy prádelny, stravování či údržby. V průběhu roku v Nemocnici Šumperk vyšetří zdravotníci 300 tisíc pacientů, lůžkovou péči pak poskytne organizace 20 tisícům lidí. Podle hlavního ekonoma šumperské nemocnice Martina Macka se první problémy s nárůstem cen energií objevily už loni. „Cena za nákup plynu pro nemocnici narostla meziročně o 513 procent, u elektrické energie o 225 procent. Pro letošní rok je velmi těžké vyslovit jakékoliv prognózy. Na trhu s energiemi panuje velká nejistota, ale prozatím je pro nás směrodatné nařízení vlády ohledně zastropování cen na rok 2023,“ komentoval na webu nemocnice Macek.

Šumperské kino Oko projde rekonstrukcí, získá i komorní a komfortnější kinosál Očko

Ještě atraktivnější podmínky pro příznivce filmů nabídne šumperské kino Oko. Hojně navštěvované kulturní zařízení projde rekonstrukcí prvního patra, kde vznikne komornější kinosál. Investice rozpočtovaná přibližně na 18 milionů korun zahrnuje...

Platby za zemní plyn narostly šumperskému zdravotnickému zařízení ze 7,3 milionů v roce 2021 na 35 milionů v roce 2022. U elektřiny se částka za toto období změnila z osmi a půl milionu na 24 milionů. „Pokud bychom zůstali na stejných číslech i v roce 2023 a přidáme ještě očekávané třicetiprocentní navýšení ostatních energií, tak se bude celkový nárůst nákladů na energie mezi léty 2021 a 2023 blížit 90 milionům korun, což je opravdu značná částka, která je hrazena čistě z vlastních zdrojů nemocnice, protože zdravotní pojišťovny nárůst nákladů na energie vůbec nereflektují v úhradách,“ upozorňuje hlavní ekonom nemocnice.

Třináct set zaměstnanců nemocnice se snaží podle aktuálních opatření omezovat energetické ztráty. „Jednalo se zejména o nastavení termostatických hlavic na 20 stupňů v kancelářských provozech. Dále o minimalizaci vytápění v technických provozech, důsledné uzavírání vstupních dveří a oken s výjimkou rychlého větrání, zhasínání osvětlení a vypínaní přístrojů při odchodu z místností. Přes tato opatření v rámci celého areálu nemocnice byly ale nárůsty plateb mezi léty 2021 a 2022 za energie enormní,“ upřesňuje mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Šelma upoutala porotu. Detektivní příběh sériové vraždy na Šumpersku získal cenu Magnesia Litera

V žánrové kategorii detektivek prestižní ceny Magnesia Litera slavil úspěch František Šmehlík, mladý autor žijící v Olomouci. Jeho rozsáhlý detektivní román Šelma vypráví příběh sériového vraha a spisovatel hlavní část dění zasadil do regionu...

Čelit razantnímu nárůstu cen bude chtít nemocnice i díky dlouhodobým krokům v podobě investic do vylepšení klíčových prvků. „V letošním roce chceme především dokončit modernizaci kotelny včetně kompletní výměny kotlů pro ústřední vytápění za úspornější technologie včetně ekonomizerů. Značnou úsporu může přinést také postupná výměna osvětlení za úspornější LED zářivky. Snížení spotřeby by měla přinést i plánovaná rekonstrukce budovy, ve které se nachází stravovací a prádelenský provoz,“ popisuje plánované změny projektový manažer nemocnice Jakub Jirgl.

Největší plánovanou investicí na rok 2023 je kompletní zateplení pavilonu E, ve kterém nemocnice provozuje neurologické a plicní oddělení. Náklady se budou pohybovat okolo 27 milionů korun. „Dalším projektem, který je ve fázi přípravy, je pořízení dálkově ovládaných termohlavic do veškerých prostor v celkovém počtu 1 641 kusů, které zajistí efektivní nastavení teplot v reakci na venkovním počasí,“ dodal Jirgl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Energie, elektřina, náklady, zdražení, zemní plyn, růst cen, nemocnice, Nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice připlatila za energie desítky milionů. Investuje do kotelny i zateplení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.