Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Šumperské kino Oko projde rekonstrukcí, získá i komorní a komfortnější kinosál Očko

Ještě atraktivnější podmínky pro příznivce filmů nabídne šumperské kino Oko. Hojně navštěvované kulturní zařízení projde rekonstrukcí prvního patra, kde vznikne komornější kinosál. Investice rozpočtovaná přibližně na 18 milionů korun zahrnuje také obnovu střechy a zateplení fasády.

Hned několika vylepšení se dočká budova kina Oko v Šumperku. Kulturní instituce prokázala v loňském roce svou vysokou oblíbenost také v hodnocení statistik návštěvnosti jednosálových kin. V žebříčku tržeb a diváckého zájmu bylo šumperské kino ve své kategorii na třetím místě napříč Českou republikou, lepší výsledky měla pouze dvojice pražských biografů.

Covid Elišku upoutal na vozík a připravil i o sluch. Nechci se vzdát, říká olomoucká zdravotní sestřička

Pro mnoho mladých lidí znamenala nákaza novým typem koronaviru jen nemoc podobnou nachlazení nebo chřipce. Do osudu šestadvacetileté Elišky se ale covid-19 zapsal krutým způsobem. Nadšená sportovkyně a hudebnice skončila na invalidním vozíku,...

Aktuálně plánovaná rekonstrukce se bude týkat střechy, fasády a ve vnitřních prostorách pak zejména prvního patra budovy. Úpravou projde zázemí pro zaměstnance, pro návštěvníky je pak nejzásadnější změnou vznik druhého kinosálu. Ten se bude nacházet v místech stávajícího bytu. „V souvislosti s vestavbou dojde k zesílení stropní konstrukce nad přízemní částí a pro získání větší světlé výšky bude odstraněn stávající strop v prvním patře a vytvořen nový v prostoru podkroví,“ přiblížil Pavel Volf, vedoucí odboru strategického rozvoje, územního plánování a investic šumperského městského úřadu s tím, že v sousedství sálu by měl vzniknout také menší snackbar.

Občerstvení ze snackbaru by ale diváci měli sníst či vypít před nebo po promítání, menší kinosál bude podle zástupců kina zónou nerušeného sledování filmových snímků.

„Malý sál Očko, jak ho pracovně nazývám, bude mít kapacitu devětatřicet míst. Ve srovnání s velkým sálem budou sedačky širší, tedy i více pohodlné. A spokojeni budou hlavně diváci, kteří si návštěvu kina nespojují s občerstvením během promítání. Očko totiž bude určeno pouze pro vychutnávání filmů, takže při projekci nebude možné konzumovat jídlo a nápoje,“ prozradil v tiskové zprávě ředitel kina Kamil Navrátil.

Olomoucké divadlo chystá na další sezonu deset premiér. Vstupné mírně podraží

Dramaturgický plán Moravského divadla Olomouc ovlivnila pro příští sezonu ekonomická situace, instituce mírně omezí počet premiér. Diváci se přesto mohou těšit na deset nových titulů. Návštěvnost divadla se vrací k předcovidovým číslům, kvůli...

Vznik dalšího kinosálu umožní navštěvovanému kulturnímu zařízení lépe rozvrhnout program, podle ředitele se počet promítání navýší až o pět set ročně. „Sál nám pomůže využít potenciálu navštěvovaných filmů. Diváci budou mít větší šanci vidět film i s delším časovým odstupem po premiéře. Stále je totiž zájem o snímky, které v současnosti již nejsme schopni do programu zařadit. Navíc budeme moci rozšířit i nabídku promítání pro seniory a pro děti a problém nebude ani s opakováním artových filmů. A více prostoru bude i pro ozvěny festivalů a další alternativní obsah,“ vysvětlil Navrátil.

Budova kina otevřeného v roce 1928 projde také změnou vzhledu, nová zateplená fasáda kina bude podle projektu v decentních odstínech světle a tmavě šedé barvy. „Poslední velkou úpravou, která se dotkla foyer s předprodejem vstupenek, prostoru šaten a chodeb vedoucích k velkému kinosálu, prošlo kino Oko před pěti lety. Téměř pětiměsíční rekonstrukci tehdy završila instalace špičkového zvuku Dolby ATMOS. Po dokončení etapy plánované na letošní a příští rok tak bude zbývat etapa poslední, jež je zaměřena na současné neutěšené prostranství před samotným biografem,“ shrnula mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová s tím, že konkrétní cena aktuálních stavebních úprav vzejde z výběrového řízení na zhotovitelskou firmu. Předpoklad hodnoty zakázky se pohybuje okolo 18 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Město Šumperk

Štítky Kultura, kino, Šumperk, kino Oko, rekonstrukce kino, investice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperské kino Oko projde rekonstrukcí, získá i komorní a komfortnější kinosál Očko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.