Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Šelma upoutala porotu. Detektivní příběh sériové vraždy na Šumpersku získal cenu Magnesia Litera

V žánrové kategorii detektivek prestižní ceny Magnesia Litera slavil úspěch František Šmehlík, mladý autor žijící v Olomouci. Jeho rozsáhlý detektivní román Šelma vypráví příběh sériového vraha a spisovatel hlavní část dění zasadil do regionu Šumperska a Jeseníků.

Rozsáhlý román Šelma nese také prvky politického thrilleru, detektivka líčí příběh pátrání po sériovém vrahovi na Šumpersku, který rituálním způsobem zabíjí své oběti. Knihu po více než čtyřech letech příprav vydal autor původem z Ostravy v říjnu 2022. Propracované dílo o pěti stech stranách nyní ocenila porota Magnesia Litera, která udělila v žánrové kategorii detektivek ocenění právě Františku Šmehlíkovi. Ten si převzal cenu v pražské Knihovně Václava Havla.

„Chci moc poděkovat nakladatelství Argo, bez kterého by kniha nevyšla v krásné grafické a textové podobě. Mám obrovskou radost. Myslím, že všech dvanáct hlavních a 124 vedlejších postav se na papíře tetelí blahem. V neposlední řadě chci moc poděkovat i své ženě, která byla mou velkou podporou po celou dobu psaní knihy, trvalo to fakt dlouho. Někdy v mé hlavě bylo dost přešelmováno,“ řekl po převzetí ceny sedmadvacetiletý autor, který je mimo jiné také úspěšným sportovcem a trenérem juda v olomouckém klubu.

Letošní olomoucký majáles zná svého krále. Bude jím Miroslav Krobot

Králem letošního olomouckého majálesu se stane herec a režisér Miroslav Krobot. Korunu a žezlo převezme na začátku května od Jana Tománka a Kristýny Coufalové. Ti vládli studentům od loňského roku. Letošní majáles nabídne návštěvníkům koncerty i...

Své aktuální dílo situoval do prostředí Olomouckého kraje. „Ministr vnitra slovně napadne mladého novináře, který píše o jeho údajném propojení s podsvětím. Konflikt plný výhružek zachytí kamery, což rozpoutá velkou mediální kauzu. O několik dní později je žurnalista spolu se svou partnerkou zavražděn. Podle řady indicií šlo o nájemnou vraždu, způsob zabití novinářovy přítelkyně však odkazuje na nevyřešenou sérii vražd ze Šumperska před sedmi lety,“ nastiňuje nakladatelství hlavní dějovou linii knihy Šelma.

Případem se zabývá vrchní vyšetřovatelka Laura Ara, která v knize pracuje na olomoucké kriminálce, a podle Františka Šmehlíka bude důležitou postavou v dalších knihách z plánované série. Ty by se tak měly opět odehrávat v místě působnosti románové policistky. „Laura Ara se společně s kolegy prodírá bahnem politické mafie, kmotrů a lobbistů s vazbami na zahraniční zločinecké gangy. Bylo skutečně vrahovým hlavním cílem umlčet nepohodlného novináře?“ naznačuje anotace spletitý obsah knihy. 

„Myslím, že politika k detektivce patří. Každý může v románu vidět něco jiného, ale ústředním tématem knihy je pro mě úzkost,“ podotkl spisovatel.

Zatímco předchozí úspěšná Šmehlíkova publikace Slyšet jeleny zpívat se odehrávala v Beskydech a na starosti ji měla ostravská mordparta, tentokrát je prostředím pro temnou kriminální fikci Šumpersko.

„Co se týče inspirace, tak myslím, že není lepší místo v Evropě než Jeseníky, kam by se hodilo situovat severskou detektivku. Samozřejmě to je nadsázka, Šumpersko mám moc rád,“ usmíval se na předávání cen František Šmehlík.

Ohodnoť článek

Foto FB František Šmehlík

Štítky Kultura, ocenění, Magnesia Litera, kniha, kniha Šelma, spisovatel, František Šmehlík, Šumperk, Olomouc, Jeseníky, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šelma upoutala porotu. Detektivní příběh sériové vraždy na Šumpersku získal cenu Magnesia Litera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.