Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pusťte nás na kulturní akce města, žádají prostějovské minipivovary. Radnice jim ani neodpověděla

Prostějovské minipivovary požádaly zdejší radnici, zda by na kulturních akcích města, kam chodí tisíce lidí, nemohly mít své stánky. Doposud zajišťoval občerstvení Národní dům, který však zkrachoval, a neví se, kdy se opět otevře. Vedení města se na to netváří, minipivovarům ani neodpovědělo.

Tradice vaření piva má v Prostějově dlouholetou historii, v současné době ve městě úspěšně funguje několik minipivovarů. Například Ječmínek založený již v roce 1999 je jedním z prvních minipivovarů v České republice. Na kulturních akcích města měli místní výrobci zlatavého moku doposud dveře zavřené. Občerstvení zajišťovala restaurace Národní dům, která však zkrachovala, a nikdo neví, kdy se opět otevře.  

Všechny prostějovské minipivovary se proto nedávno spojily a požádaly radnici, zda by na městských kulturních akcích nemohly mít své stánky. "Spojili jsme se, protože jsme chtěli ukázat, že jsou tady skvělé minipivovary s dlouhou tradicí. Zároveň by tak město mohlo podpořit místní podnikatele a nabídnout lidem výběr z několika druhů piv," vysvětlil David Vybíhal z restaurace U Ječmínka, který zastupuje další prostějovské minipivovary, Axiom Brewery, Velkorakovský minipivovar a Kolibu, pivovar U Tří Králů.   

Prostějov schválil dotaci dva miliony pro zkrachovalý Národní dům. Takhle to dál nejde, zlobí se opozice

Restaurace a kavárna v Národním domě v Prostějově se na začátku dubna uzavřely, nyní však spolknou další dva miliony korun. Dotaci schválilo městské zastupitelstvo. Podle opozice prodělečnému provozu nepomůže ani plánované sloučení s divadlem,...

Vedení radnice se na to netváří. Na městských kulturních akcích pivo prodávaly velké pivovary odjinud, místní producenti moc šancí nemají. "Národní dům zajišťoval veškerý catering po desítky let, a pokud se Národní dům opět rozjede, nevidím žádný důvod pro to, aby to suploval někdo jiný," sdělila náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

Neochotu radnice pustit na městské kulturní akce místní podnikatele, potvrzuje i Vybíhal. "Na naši žádost nám nikdo z radnice ani neodpověděl," krčí rameny. 

Město Prostějov pořádá během roku řadu kulturních a společenských akcí a koncertů, například na Prostějovské kulturní léto běžně chodí tisíce lidí.   

Restauraci v Národním domě radnice na začátku dubna zavřela, protože se propadla do hluboké ztráty. Ještě v polovině dubna sem město muselo nalít dva miliony korun, za poslední dobu radnice do Národního domu napumpovala přes šest a půl milionu. Kdy se restaurace opět otevře, je ve hvězdách. "Děláme vše pro to, aby to bylo co nejdříve," řekl primátor Prostějova František Jura.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky minipivovar, radnice, kulturní akce, stánek, podpora, podnikatel, Národní dům, Prostějov, Česko, František Jura, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Bral bych to jako souhlas. Co není zakázáno je povoleno.

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 02:36Odpovědět

Pusťte nás na kulturní akce města, žádají prostějovské minipivovary. Radnice jim ani neodpověděla  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.