Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zač je toho loket? Ten olomoucký visí na budově radnice. V sedmnáctém století byl závazný pro celou Moravu

Na severní straně olomoucké radnice si lidé mohou opět poměřit olomoucký loket. Jeho délka je přesně 791 milimetrů, je rozdělený na čtyři pídě a každá z nich ještě na osm palců. V minulosti sloužil olomoucký loket jako míra pro celou Moravu, obchodníci podle něho prodávali sukno, plátno nebo provazy.

Olomouc spustila nový web pro turisty s atraktivním designem, je rovněž v angličtině. Vyzkoušeli jsme ho

Olomoucká radnice představila nový web zaměřený na turisty. Stránka s jednoduchým a moderním designem je podle tvůrců připravená na návštěvy z celého světa.

"Jde o přesnou kopii lokte, který je v depozitáři Vlastivědného muzea,“ potvrdil restaurátor a umělecký kovář Otakar Ruček. Vykování mu trvalo asi týden, na budově olomoucké radnice se loket objevil dnes. 

Nápad obnovit olomoucký loket vznikl asi před dvěma lety při nezávazné diskusi o dávné Olomouci s autorem myšlenky a historikem Leošem Mlčákem. Loktů bylo v minulosti několik, prakticky v každém městě měli svůj. Zatímco pražský měřil necelých 60 centimetrů, v německých městech to bylo 65 centimetrů a ve Vídni dokonce 77,7 centimetru. Vídeňský císař Ferdinand III. v roce 1638 ustanovil olomoucký loket jako závaznou míru pro celou Moravu.

"Olomoucký loket byl kdysi pevně připojen k domu na nároží Ostružnické ulice. Dnes je tam banka, proto jsme se s památkáři dohodli na umístění na budově radnice," vysvětlil v tiskové zprávě náměstek primátora Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti). Zatímco původní loket byl vždy všude visel svisle, nyní je ve vodorovné poloze, aby opticky nenarušoval fasádu radnice.

Kovář Otakar Ruček ho vykoval ze čtyřhranného profilu a patinoval, aby se co nejvíce blížil originálu z doby baroka a nebudil dojem nového výrobku. Loket v nejbližší době doplní také informační tabule ze slitiny.

V loktech se v Rakousko-Uhersku měřilo do roku 1876. Poté císařství přešlo na desetinnou soustavu a jako délkový etalon přijalo francouzský metr. Ten byl stanoven za Francouzské revoluce v roce 1791. Dodnes však zůstala průpovídka „zač je toho loket“.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Pavel Konečný

Štítky olomoucký loket, délka, míra, kopie, kovář, radnice, Morava, Ferdinand III. Toskánský, Viktor Tichák, Vídeň, Olomouc, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zač je toho loket? Ten olomoucký visí na budově radnice. V sedmnáctém století byl závazný pro celou Moravu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.