Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Mohelnice opět rozjela zablokovanou stavbu knihovny. Zdražila na 60 milionů, hotová bude za rok v létě

V Mohelnici na Šumpersku se po problémech se stavební firmou opět rozběhla zablokovaná výstavba nové knihovny. Původní dodavatel práce nedokončil, radnice proto najala novou firmu. Knihovna se tak prodražila a bude hotová asi o rok a půl později. Původní firma za to zaplatila penále.

"V současné době má firma, která vyhrála nové výběrové řízení, na stavbě každý den už deset dvanáct zaměstnanců, postavila jeřáb a v nejbližších dnech by měla začít betonovat. Jde o společnost, která je na stavebním trhu více jak třicet let a měla by být zárukou dodržení termínu. Hrubá stavba by měla být hotová do října letošního roku, pak by mělo dojít k demontáži jeřábu a zprůchodnění ulice U Brány pro pěší. Stavba pak bude pokračovat pracemi uvnitř objektu, úplného dokončení bychom se mohli dočkat v létě příštího roku," oddechl si starosta Mohelnice Pavel Kuba (Mohelnická demokracie). 

Nová knihovna měla být ovšem hotová už několik měsíců. Původně najatá firma však stavbu přerušila a nedokončila. "Celkové zpoždění bude asi rok a půl. Několikrát se dělal dodatek smlouvy na prodloužení termínu, nakonec jsme uzavřeli dohodu, firma zaplatila penále a předala výrobní dokumentaci a materiál, který měla na stavbě, například železo," popsal starosta.

Město mezitím celou akci rozdělilo na dvě části, hrubá stavba je za 19 milionů, na dokončení teprve vypíše výběrové řízení. Předpokládanou cenu starosta odhaduje do 40 milionů korun. Celkem se tak knihovna o 10 až 15 milionů prodraží, protože původní vysoutěžená cena byla 46 milionů korun.

Před radnici v Mohelnici někdo o Velikonocích navezl odpadky. Na protest proti novému systému svozu

Zřejmě na protest proti novému systému svozu odpadů v Mohelnici na Šumpersku, který klade důraz na třídění, někdo o Velikonocích před zdejší radnici navezl pytle s odpadky. Parta nadšenců hned na Velikonoční pondělí odpady roztřídila, na skládce...

Mohelnice naopak inkasovala dva miliony, které původní firma složila jako záruku u banky, další dva miliony a materiál asi za tři miliony. Původně vybraná stavební společnost se vymlouvala na to, že po zimní přestávce se nevrátili dělníci z Ukrajiny. 

Podle starosty Mohelnice Kuby město novou knihovnu potřebuje. 

"Dole bude kulturní sál pro stovku lidí, který umožní pořádání přednášek, besed nebo třeba autorských čtení. Takové akce zatím v Mohelnici dělat nemůžeme, protože vhodný sál nemáme. V dalších patrech pak bude samotná knihovna. V současné době má asi tři sta metrů čtverečních, bude mít pět set metrů, což knihovně umožní rozvoj," pochvaluje si starosta.

Ohodnoť článek

Foto Město Mohelnice

Štítky Mohelnice, knihovna, stavba, zdražení, prodloužení, sankce, penále, okres Šumperk, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mohelnice opět rozjela zablokovanou stavbu knihovny. Zdražila na 60 milionů, hotová bude za rok v létě  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.