Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích odpadovou linku. Lidé si oddechli

Nadnárodní odpadová společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích na Prostějovsku linku na výrobu tuhých alternativních paliv. Jednoznačně se proti tomu postavili obyvatelé a místní samosprávy. Zařízení za čtvrt miliardy mělo stát těsně vedle obytných domů.

"Jak společnost FCC Česká republika již informovala, rozhodla se nepodat ke schválení již zpracovanou dokumentaci EIA a příprava projektu byla zastavena," potvrdila mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

Starostka Biskupic Iveta Kišacová toto rozhodnutí přivítala. "Oficiální informaci ještě nemáme, ale po celou dobu ze strany FCC nic oficiálního nepřišlo, takže ani nepředpokládám, že nám nyní dají nějak vědět. Samozřejmě jsme moc rádi, že to tady nebude stát. Cítíme velkou úlevu," radovala se starostka.

V Biskupicích se měla stavět linka na výrobu alternativního tuhého paliva o kapacitě kolem 50 tisíc tun odpadů ročně, což zhruba pokrývá potřeby Prostějovska. Proti tomu se však zvedla obrovská vlna odporu. Lidé založili spolek a sepsali petici, kterou podepsalo na dva tisíce lidí z širokého okolí. Linku jednoznačně odmítlo vedení obce a rovněž samosprávy v okolí. 

Odpady zde nechceme, odmítají lidé v Mostkovicích a Biskupicích plány investorů. Sepisují petice

Lidé z Mostkovic a Biskupic na Prostějovsku odmítají odpadová centra, která tam chtějí postavit soukromé firmy. Bojí se znečištění podzemních vod, zápachu, nárůstu dopravy nebo prašnosti. Výstavbě linek na zpracování odpadů z celého Prostějovska...

Obyvatelé upozorňovali například na ochranné pásmo zdrojů vod, zvýšenou dopravu, na kterou místní silnice nejsou absolutně stavěné, nebo blízkost domů v řádu desítek metrů od plánované odpadové linky. 

“Mohu potvrdit, že jsme zaslali otevřený dopis společnosti FCC s vyjádřením nesouhlasu k záměru, který podepsali všichni zastupitelé obce Biskupice a dalších 32 zastupitelů okolních obcí. Dále jsme zaslali informaci o našem nesouhlasu i městu Prostějov. Úzce jsme spolupracovali se zapsaným spolkem Ochrana životního prostředí Biskupic a okolí, který připravil petici,” popsala starostka Biskupic. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tridimgastro.cz

Štítky odpady, linka, TAP, plán, petice, odpor, obyvatelé, obec, FCC, Biskupice, okres Prostějov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost FCC zastavila svůj plán vybudovat v Biskupicích odpadovou linku. Lidé si oddechli  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.