Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Šumperk zachrání pobočku pošty v Temenici. Radnice bude hradit provoz, asi milion korun ročně

Radnice v Šumperku se rozhodla zachránit pobočku pošty v Temenici, kterou chtělo vedení podniku uzavřít. Město bude poštu provozovat v režimu Partner Plus, veškeré provozní náklady tak musí hradit z rozpočtu. Odhadem půjde až o milion korun ročně. Rovněž město Prostějov se podobně rozhodlo zachránit pobočku v Čechovicích.

"Temenická pobočka byla pro nás logickou volbou z důvodu hustoty osídlení v Temenici, kvůli vysokému počtu seniorů, kteří zde bydlí. My zde máme domy s pečovatelskou službou, dům pro zdravotně postižené a ta temenická pošta je bezbariérová, což nesplňuje hlavní pošta, která zůstává," uvedl starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO). 

Šumperští radní proto rozhodli o tom, že společnost Podniky města Šumperka uzavře licenční smlouvu s Českou poštou, aby od července městská firma mohla převzít poštovní pobočku a zaměstnance. Zachování pobočky v režimu Pošta Partner Plus totiž dostalo město od České pošty jako jedinou možnou alternativu. "Město vnímá, že je potřeba tuto veřejnou službu zde zachovat, provozovat to bude tedy naše akciová společnost," doplnil místostarosta Karel Hošek (Šumperáci).

Podle něho šlo o složité rozhodování, celý provoz totiž bude na bedrech města - zaplatit bude muset licenční poplatek a nájem, což je přes půl milionu korun ročně, přičíst k tomu je nutné i mzdu poštmistra a další náklady včetně energií. "Řádově nás to bude stát kolem milionu korun," doplnil starosta.

Pošta původně plánovala zrušit ke konci června tři ze současných čtyř poboček v Šumperku, pro téměř 25 tisíc obyvatel měla zůstat v provozu jen hlavní pošta v centru.

Prostějov zafinancuje pokračování pošty v Čechovicích, zvolí variantu Partner Plus

Vedení Prostějova se dohodlo s Českou poštou na provozování pobočky v Čechovicích, která figuruje v seznamu úřadoven určených k uzavření. Místo bude dál poskytovat občanům služby, provoz zaplatí město v režimu Pošta Partner Plus.

V Olomouckém kraji se podařilo seznam zrušených poboček změnit Prostějovu, kde měly být původně uzavřeny čtyři ze sedmi tamních poboček. Radnice se však dohodla se zástupci České pošty na zachování pobočky v Plumlovské ulici, byť zřejmě v omezeném režimu. Provoz pošty v Čechovicích si vezme na starost město, které na něj bude doplácet ze svého rozpočtu.

Naopak v Přerově budou definitivně zrušeny dvě ze čtyř poboček, Trávník a Předmostí. Město se podle mluvčí radnice Lenky Chalupové snažilo rozhodnutí pošty zvrátit, ale neuspělo. Na provoz poboček hrazený z vlastního rozpočtu nemá Přerov finance, řekla Chalupová. "Nedivíme se tomu, pro nás to bylo také těžké rozhodování," poznamenal k tomu starosta Šumperka.

O snížení počtu pošt z 3200 na 2900 rozhodla vláda. Důvodem je snižování nákladů kvůli klesajícímu poštovnímu provozu. Pobočky budou uzavřeny k 30. červnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky pobočka, rušení, Šumperk, Miroslav Adámek, ANO 2011, Prostějov, Podniky města Šumperka a.s., Temenice, Česká pošta, Lenka Chalupová, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk zachrání pobočku pošty v Temenici. Radnice bude hradit provoz, asi milion korun ročně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.