Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Prostějov zafinancuje pokračování pošty v Čechovicích, zvolí variantu Partner Plus

Vedení Prostějova se dohodlo s Českou poštou na provozování pobočky v Čechovicích, která figuruje v seznamu úřadoven určených k uzavření. Místo bude dál poskytovat občanům služby, provoz zaplatí město v režimu Pošta Partner Plus.

Provoz pošty v Čechovicích si vezme na starost město, které na něj bude doplácet ze svého rozpočtu. „Je to služba pro občany a chceme ji zachovat,“ řekl dnes novinářům primátor František Jura (ANO).

Česká pošta (ČP) na jaře oznámila, že v polovině roku v Prostějově uzavře čtyři ze sedmi svých poboček, včetně pracovišť v Plumlovské ulici a v Čechovicích. Radnici se podle Jury podařilo při jednání s ČP najít řešení, díky kterému budou obě pobočky dál fungovat. Provoz pošty v Plumlovské ulici bude ale zřejmě omezen. „Možná tam budou místo čtyř jenom dvě přepážky, to neovlivníme. Pro nás je ale zásadní, že pobočka zůstane otevřená, za což jsme bojovali celou dobu,“ uvedl.

Měly by obce platit kompletní provoz poboček pošty v režimu Partner plus?

Celkem hlasovalo1071 čtenářů

Provoz pošty v Čechovicích bude podle webových stránek města Prostějova fungovat v režimu Pošta Partner Plus. Takové pobočky jsou v České republice zatím pouze dvě, a to v Praze v soukromých developerských projektech. Po zveřejnění seznamu rušených poboček začala Česká pošta připravovat model Partner Plus určený také pro obce. Ten chce využít právě Prostějov. „Provozovatelem bude město. Chceme tam zachovat provoz, jaký byl doposud," podotkl Jura. Radnice pro pobočku v Čechovicích zajistí zaměstnance a bude ze svého rozpočtu doplácet na její fungování. Zatím není jasné, zda pobočku bude provozovat přímo město nebo některá z jeho organizací „Samozřejmě plat zaměstnance půjde za městem, budeme ČP platit poplatky a oni nám budou platit za provedené transakce,“ řekl Jura. Podle podmínek zveřejněných na webu státní organizace dostanou obce za provozování poboček okolo šesti korun za jednu operaci.

Naopak město bude muset zřejmě uhradit jednorázové náklady a také každý měsíc platit pravidelné režijní poplatky. „Jedná se o IT podporu, o servis oblastní pobočky, pod kterou pošta Partner Plus patří, o zapojení do produktové a finanční logistiky České pošty nebo pravidelné školení personálu. Částka za tyto služby začíná na 25 900 korunách a její přesná výše se odvíjí od rozsahu podpory,“ informoval mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Česká pošta zveřejnila podmínky poboček Partner Plus. Nehorázný přístup, kritizuje šumperský starosta

Pouze na dvou místech v České republice fungují poštovní úřadovny v režimu Pošta Partner Plus, obě jsou součástí soukromých developerských záměrů v Praze. Kvůli rušení poboček České pošty napříč republikou se varianty výrazně dotovaných míst s...

Dále podle požadavků a potřeb jednotlivých obcí zajistí státní organizace také vybavení pobočky potřebnou technikou a dalšími prvky. „Provozovatel se může rozhodnout, zda si poštu Partner Plus vybaví vlastním nábytkem, IT technikou, trezorem, či zda si nechá provozovnu zařídit Českou poštou. Od toho se pak odvíjí vstupní náklady, které začínají na 48 500 korunách a zahrnují vstupní školení, administraci, externí a interní označení, nebo provozní materiál,“ komentoval mluvčí nutnost jednorázové úvodní investice.

Budova v Čechovicích patří prostějovské samosprávě a provoz pošty vyžaduje jednoho zaměstnance v rozsahu zhruba 20 hodin týdně. Radnice by v takovém případě k dosavadní poštovní nabídce v Čechovicích podle primátora přidala možnost hradit na této pobočce například některé komunální poplatky. Kromě klasických poštovních služeb by tak vzniklo nové kontaktní místo magistrátu. „Úřad se tak přiblíží blíž k občanům, což ocení především starší nebo imobilní lidé,“ podotkl Jura.

Variantu Pošta Partner Plus zvažují i další obce v regionu, se kterými Česká pošta dál jedná. Naopak například Přerov alternativu městem výrazně dotované pobočky podle mluvčí magistrátu Lenky Chalupové neplánuje.

O snížení počtu povinně provozovaných pošt z 3200 na 2900 rozhodla vláda. Důvodem je snižování nákladů kvůli klesajícímu poštovnímu provozu. Všech 300 poboček bude uzavřeno k 30. červnu. V Olomouckém kraji mají být uzavřeny dvě desítky poboček. Například o sedm poboček přijde Olomouc, což je polovina jejich aktuálního počtu. Městu se nepodařilo dohodnout zachování pošt v centru Olomouce a Holici.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Česká pošta

Štítky Pošta, Česká pošta, Prostějov, Partner plus, rozpočet, finance, Olomoucký kraj, rušení pošt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov zafinancuje pokračování pošty v Čechovicích, zvolí variantu Partner Plus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.