Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Olomoucká náplavka se otevře se stánky i kulturou. Podnikatelé se mohou stále hlásit

Jako prostor pro pořádání kulturních akcí se poprvé představí nová náplavka u řeky Moravy nedaleko centra Olomouce. Slavnostní otevření a pojmenování veřejného prostranství, které je ovšem primárně vodohospodářským dílem, se uskuteční v sobotu 10. června. Od tohoto data ponese místo název Nábřeží Josefa Jařaba, na počest nedávno zesnulé osobnosti spjaté nejen s Univerzitou Palackého.

Od roku 2018 probíhala po dobu 55 měsíců stavba II. B etapy protipovodňových opatření na řece Moravě nedaleko centra Olomouce. V průběhu náročného díla vznikly mimo jiné dva nové mosty a mezi nimi přes 400 metrů dlouhá náplavka. Ta od závěru loňského roku sloužila jako místo k procházkám u vody, nyní by měla poprvé výrazněji ožít.

„Od 10 do 21:30 hodin si budou moci návštěvníci olomoucké náplavky užít několik koncertů, projet se lodí a před polednem je připravený i program pro děti. Součástí otevření náplavky bude hned při začátku také její slavnostní pojmenování,“ avizuje mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Program Slavnostního otevření náplavky v Olomouci
10:00 Slavnostní otevření a pojmenování nábřeží náplavky
10:15 Pianothéka Richarda Pogody
11:00 Představení Plaveb Olomouc
11:15 – 13:30 Program pro děti
14:00 Kapela Hangover
16:30 Kapela Sugar and Spice Holding company
18:30 Kapela Všude jinde vyprodáno
20:00 Kapela Lina Karo music
21:30 Přání řece, ukončení programu
Doprovodný program
plavby lodí od 10:00 - 18:00
námořnické dílnička pro děti
občerstvení
Zdroj: olomouc.eu

Sobotní program otevření náplavky začne v 10 hodin jejím slavnostním pojmenováním. „Nedávno nás opustil významný muž porevolučního života města a univerzity, bývalý rektor, pan profesor Josef Jařab. Rozhodli jsme se proto toto místo pojmenovat po něm – Nábřeží Josefa Jařaba. Všichni bychom si určitě přáli řešit tuto situaci až o mnoho let později. Nově vzniklá náplavka a dál pokračující břeh až k mostu u třídy Kosmonautů se však v souběhu událostí nabízí jako důstojné místo, díky němuž pan profesor Jařab i nadále zůstane součástí města. S pojmenováním souhlasila i rodina pana profesora,“ uvedl na webu Olomouce primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Jednou z hlavních atrakcí sobotního dne budou turistické plavby po Moravě, po pětiletém intermezzu v přírodním úseku na jihu města se Ololodě vrací zpět k centru Olomouce. Právě Plavby Olomouc se společně s městem podílejí na přípravě zahajovacího dne. Od 14 hodin se naplno rozběhne hudební část otevření náplavky, čtyři kapely budou koncertovat na náplavce až přibližně do 21 hodin.

„Konečně můžeme náplavku otevřít lidem a využít její potenciál, na který jsme se všichni těšili. Vybalancovat všechny požadavky nebylo jednoduché, přece jen je to stavba vodního díla, nikoli primárně místo setkávání veřejnosti, proto si moc cením práce svých kolegů z oddělení cestovního ruchu, kterým se podařilo najít snad tu správnou cestu,“ říká náměstek primátora Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).

V letošním roce si chce olomoucký magistrát ověřit, jak je ve skutečnosti silný zájem podnikatelů i veřejnosti o provozování stánků s občerstvením v prostorách náplavky a analogicky budou zástupci města analyzovat i poptávku po kulturním dění u řeky. Zájemci o pronájem místa k umístění stánku na náplavce se mohou přihlásit vyplněním formuláře, nutné je však dodržet několik základních podmínek. Už při navrhování nového říčního profilu se počítalo s tím, že náplavka bude průměrně zhruba třicet dnů v roce zaplavována. Proto musí být všechno vybavení stánků mobilní a prostor se musí vždy před desátou hodinou večer vyklidit. V případě zvýšené hladiny řeky a hrozby zaplavení pak bude náplavka zcela uzavřena.

Žádosti o zábor místa na náplavce bude podle mluvčí Doleželové posuzovat Odbor kultury a cestovního ruchu Magistrátu města Olomouce. „Zájem o možnost provozování jsme zaznamenali už zhruba půl roku před otevřením náplavky,“ podotýká Karin Vykydalová z kulturního odboru magistrátu, který bude obsazení lokality stánkaři koordinovat.

Užívání náplavky je možné až na základě uzavřené Dohody o zvláštním užívání veřejného prostranství a zaplacení místního poplatku a případně poplatku za elektrickou energii (paušál za počet dní užívání).
Některé podmínky užívání náplavky:
Žadatel je povinen dodržovat Provozní řád náplavky
Prostor náplavky musí být každý den vyklizen
Provoz na náplavce je možný od 9:00 do 22:00, časový interval zahrnuje i přípravu a vyklizení místa
Není povoleno jakékoliv umísťování nástěnných plakátů, reklam na kamennou stěnu náplavky
Je nutné zajistit na vlastní náklady likvidaci vzniklého odpadu
Není možné napojení na vodu
V případě zvýšené povodňové aktivity je žadatel povinen neprodleně vyklidit prostor náplavky bez nároku na vrácení alikvotní částky místního poplatku.
Zdroj: Magistrát města Olomouce

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Plavby Olomouc

Štítky Náplavka, protipovodňové opatření, řeka, Morava, Olomouc, Ololoď, program náplavka, otevření náplavky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká náplavka se otevře se stánky i kulturou. Podnikatelé se mohou stále hlásit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.