Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Policie rozkrývá zpronevěru obecních peněz ve Městě Libavá, obvinila tři lidi. Starostka tvrdí, že o ničem neví

Policie obvinila tři lidi kvůli zpronevěře ve Městě Libavá na Olomoucku. Vyšetřovatelé mají podezření, že zde docházelo k systematickému rozkrádání obecních peněz. Současná starostka obce Štěpánka Tichá tvrdí, že o ničem takovém neví.

Vyšetřovatelé, jak napsaly a ověřily Seznam Zprávy, mají podezření, že v Libavé docházelo k systematickému rozkrádání obecních peněz, které se kryje s působením současné starostky Štěpánky Tiché.

Obec si podle dokumentů zjednávala své obyvatele na různé služby, například na údržbu zeleně nebo na práci v kotelně, ale podle policistů o tom tito lidé neměli ani zdání. Práci ve skutečnosti nikdo nevykonával, ale obec za ni platila zpravidla několik tisíc korun měsíčně. Kriminalisté míní, že šlo o černé duše a už kvůli tomu obvinili tři lidi.

Starostka Tichá však tvrdí, že o takové kauze nemá informace. "To se pletete, nic takového tady nemáme. To bychom tady museli vědět," odmítla to.

Náměstkyně Okresního státního zastupitelství v Olomouci Kateřina Paroulková však vyšetřování a trestní stíhání potvrdila. "Trestní stíhání je vedeno vůči třem osobám pro přečin zpronevěry," řekla státní zástupkyně. Celková výše škody není známa, vzhledem k tomu, že jde o zpronevěru podle třetího odstavce trestního zákona, rozmezí je mezi 100 tisíci až milionem korun. U soudu za to hrozí až pět let vězení.

Čtyři roky vězení a propadnutí majetku. Účetní přijala trest za zpronevěru milionů z olomoucké základky

Bývalé sedmapadesátileté účetní olomoucké základní školy vyměřil soud za zpronevěru čtyřletý trest vězení. Žena, která odeslala z účtů základky téměř patnáct milionů korun domnělému americkému lékaři, musí také uhradit veškerou škodu. Škola...

Seznam Zprávy mluvily s mužem, jehož syn až díky policii zjistil, že měl na obci kontrakt, nikdy však žádnou smlouvu nepodepsal, nic nevykonával a samozřejmě ani nebral peníze. "Koukal překvapeně, protože pro obec nikdy nic nedělal," potvrdil muž.

Starostka Tichá byla poprvé zvolena do funkce v roce 2016, tehdy stát obec Město Libavá nechal obnovit, do té doby to bylo součástí vojenského prostoru. Starostka Tichá pak vyhrála i dvoje následující volby.

Do druhého volebního období přitom vstupovala jako člověk v osobním bankrotu. Podle insolvenčního rejstříku spadli s manželem do úpadku kvůli dluhům v celkové výši jednoho a čtvrt milionu korun. Například za nesplacené úvěry u bank a dluhy u úvěrových společností.

O konci úpadku, během něhož musela rodina Tiché odevzdávat většinu peněz věřitelům, rozhodl soud letos v březnu. Konstatoval, že manželé celých 60 měsíců posílali peníze podle stanoveného splátkového kalendáře, a tudíž věřitelé dostali 100 procent svých peněz zpět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky trestní stíhání, Město Libavá, starostka, černé duše, zpronevěra, police, peníze, Libavá, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie rozkrývá zpronevěru obecních peněz ve Městě Libavá, obvinila tři lidi. Starostka tvrdí, že o ničem neví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.