Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kolonoci se zabydlují v Zoo Olomouc. Sibiřské lasice se vrátily po letech

K chovu lasic sibiřských neboli kolonoků se po delší odmlce vrací zoologická zahrada na Svatém Kopečku. Do olomouckého areálu přicestoval nový pár, který tvoří samec ze zooparku Chomutov a samice z německé zoo. Kunovité šelmy už mohou návštěvníci pozorovat v jedné z expozic.

Naproti nového Safari Euroasie mohou lidé v Zoo Olomouc sledovat také počínání kolonoků. Ti jsou přirozeně nejvíce aktivní v noci a za soumraku. Olomoucká zahrada tento druh chovala už v roce 1996. „Tehdy se dovezla čtyři zvířata z Ruska. Postupně se zde narodilo přes 60 mláďat. Nyní se k chovu vracíme prostřednictvím současného páru, složeného ze samce z chomutovského zooparku a samice ze Zoo Neuwied v Německu,“ přiblížila v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo má nové mládě binturonga. Návštěvníci ho však ještě neuvidí

Olomoucká zoo má nový přírůstek. Mladší samice binturonga porodila mládě. Svého potomka si však chrání, a to i před chovateli. Olomoucká zoo chová binturongy již od roku 1990 a odchovala už celkově 29 mláďat.

Kolonok neboli lasice sibiřská je šelma podobná norkovi či fretce. „Vyskytuje se v severní Asii od Uralu až po Dálný východ, Koreu, Čínu, Tibet a sever Thajska kde obývá lesnaté oblasti, často v okolí vodních ploch, nevyhýbá se ani obydleným místům. Většinovou část dne tráví v dutinách stromů, podzemních norách, či skalních puklinách,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

V případě pocitu ohrožení je kolonok velmi agresivní a vypouští na své nepřátele páchnoucí tekutinu. Je významným predátorem hlodavců, pojídá ale i hmyz, mláďata rybáků malých a jejich vajíčka. Naopak jako na potravu se na něj v přírodě mohou zaměřit například sovy či jestřábi. Hrozbou je ale také ztráta životního prostředí i lov pro kožešinový průmysl. „Zimní srst má kolonok velmi hustou, měkkou a načechranou. Jeho kožešina je poměrně ceněná, využívaná coby doplněk oděvů, kromě jiného se z ní vyrábí chlupy do štětců,“ dodává mluvčí Gronská.

Samec - smrtelná hrozba pro samici
Samec kolonoka se může během reprodukční sezony vůči samici projevovat agresivním chováním a může ji i smrtelně zranit. Samice po 38-41 dnech březosti rodí obvykle 4-10 holých a bezbranných mláďat. Ta otevírají oči ve zhruba měsíci věku, matka je odstavuje ve 2 měsících, pohlavně dospívají do 2 let. V přírodě se dožívají až 6 a v lidské péči maximálně 9 let.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, zvíře, kolonok, lasice sibiřská, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolonoci se zabydlují v Zoo Olomouc. Sibiřské lasice se vrátily po letech  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.