Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Město Olomouc letos mělo nejteplejší léto v historii měření. Maximum bylo přes 36 stupňů Celsia

Město Olomouc má za sebou nejteplejší léto v historii meteorologických měření. Průměrná teplota byla letos v červenci o tři stupně a v srpnu dokonce o 4,3 stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Rekord 36,2 stupně byl 21. srpna na stanici poblíž centra.

Teplotu v Olomouci sleduje Metropolitní staniční síť Olomouc MESSO, která od roku 2010 navazuje na předchozí měření. "Průměrné i extrémní hodnoty teplot vzduchu v Olomouci korespondují s informací, že letošní letní měsíce byly na severní polokouli nejteplejší za celou dobu měření teplot, které bylo zahájeno v roce 1850," konstatoval Miroslav Vysoudil z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který provoz stanic MESSO zajišťuje.

Průměrná denní teplota letos v červenci podle MESSO kolísala v intervalu 18 až 30,5 stupně. Celkově byl průměr denní teploty v Olomouci 22,1 stupně. Maximum 36 stupňů bylo 15. července na stanici Svatý Kopeček. "V červenci tam bylo zjištěno denní maximum celkem devětkrát," podotkl Vysoudil. Celkem sedmnáctkrát byl tropický, z toho šestkrát supertropický den s maximální denní teplotou 35 stupňů a více. 

Nadprůměrně teplý byl v Olomouci i srpen, průměrná denní teplota byla 22,9 stupně. Rekord byl 21. srpna na stanici na třídě 17. listopadu, a to 36,2 stupně. "V srpnu bylo na této stanici zjištěno maximum celkem jedenáctkrát. Následovala stanice Svatý Kopeček s teplotním maximem evidovaným desetkrát. Celkem čtrnáctkrát byl v Olomouci srpnový den tropický, z toho třikrát aspoň na jedné ze stanic supertropický," upozornil klimatolog.

O víkendu se do Olomouckého kraje vrátí třicítky. Tropy meteorologové očekávají i příští týden

Studená a deštivá část léta je pryč. O víkendu se do Olomouckého kraje vrátí slunečné počasí a vysoké teploty, které budou atakovat třicítky. Pěkné počasí s tropickými teplotami meteorologové předpovídají i pro příští týden.

Průměrná denní teplota tak byla letos v červenci v Olomouci o tři stupně a v srpnu dokonce o 4,3 stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Metropolitní staniční síť Olomouc podle něho představuje základní článek pro studium městského klimatu. "Je důležitá také pro sledování tolik diskutovaného růstu teploty jako projevu globální změny klimatu," uvedl Vysoudil. Provoz olomoucké sítě byl Grantovou agenturou ČR ukončen v roce 2013, od té doby měření a údržbu zajišťuje klimatolog Vysoudil sám. Od roku 2017 spolupracuje s olomouckým magistrátem v rámci projektu MEMWACS – Metropolitan Meteorological Warning And Control System.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky teplota, rekord, léto, klimatolog, měření, Olomouc, Svatý Kopeček, Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Grantová agentura České republiky, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Olomouc letos mělo nejteplejší léto v historii měření. Maximum bylo přes 36 stupňů Celsia  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.