Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Vědci z Olomouce předpověděli, že nebezpečné sršně asijské zahájí invazi v Plzni. Na Moravě nebezpečí nehrozí

Vědci z Univerzity Palackého předpověděli, že nebezpečné sršně asijské svou invazi do České republiky zahájí na západě země. V Plzni dnes hasiči jedno hnízdo likvidují. Zpozornět by měli lidé také v okolí Českých Budějovic a v Podkrušnohoří. Olomouckému kraji zatím nebezpečí nehrozí.

Unikátní počítačový model šíření sršně asijské, predátora likvidujícího včelstva, vytvořili odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

"Přítomnost sršně asijské na Plzeňsku potvrzuje správnost naší predikce, která poukazuje na zvýšené riziko právě na západě Česka, a to zejména v okolí městských oblastí," uvedl Jan Brus z katedry geoinformatiky. Počítačový model na základě dat o výskytu predátora v západní Evropě dokáže určit místa v České republice s nejpříhodnějšími podmínkami pro jeho šíření. Vědci vybrali přes dva tisíce hlášení o výskytu a použili devět proměnných s největším vlivem na šíření sršně asijské. 

"Z modelu vyplynulo, že příhodné podmínky nabízejí oblasti v západní části České republiky. Jedná se zejména o okolí Českých Budějovic, Plzně a také o Podkrušnohoří," varoval Brus. V Olomouckém kraji jsou nyní podmínky pro šíření sršně minimální, do roku 2060 hrozí výskyt v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku a v jejich okolí. 

Vosy a sršni bývají nezvanými návštěvníky našich obydlí. Hasiči radí, jak se hnízda bezpečně zbavit

S vosami a sršni se setkal snad každý z nás, mnoho lidí z nich má strach. Tento černožlutý hmyz si rád staví hnízda u našich příbytků, hasiči proto radí, jak bezpečně zlikvidovat jejich hnízdo, aniž by byli ohroženi obyvatelé domu i hmyzí seskupení.

Sršeň je vysoce rizikový druh hmyzu, který ohrožuje původní biodiverzitu. "Sršeň asijská představuje vážnou hrozbu pro místní ekosystémy a může negativně ovlivnit zdravotní stav českých včelstev," upozornil včelař a odborný asistent z katedry biochemie Jiří Danihlík. Západní část země je klimaticky stálejší, rozdíly v teplotách a srážkách mezi létem a zimou nejsou tak velké, což sršním zřejmě vyhovuje.

Dosavadní data podle odborníků ukazují, že klimatické podmínky v Česku tomuto druhu zatím příliš nevyhovují. "Zejména chladný průběh zimy by mohl být pro sršeň asijskou fatální. S ohledem na vývoj klimatu v následující dekádě je však nutné se na výskyt sršně asijské v české krajině připravit," předvídá Danihlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeské muzeum/Jan Walter

Štítky sršeň asijská, výskyt, model, včely, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého v Olomouci, Plzeň, Olomouc, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Olomouce předpověděli, že nebezpečné sršně asijské zahájí invazi v Plzni. Na Moravě nebezpečí nehrozí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.