Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Bídná hygiena, neřízená teplota. Inspektoři odhalili na Přerovsku nelegální sklad s tunami masa

Tuny nevhodně a nezákonně skladovaného masa, desítky kilogramů prošlých krevet či tisíce vajec našli veterinární inspektoři z Olomouckého kraje v neschváleném skladu v Lipníku nad Bečvou. Provozovateli hrozí až půlmilionová pokuta, závadné potraviny bude muset na své náklady zlikvidovat ve speciálním zařízení.

Při kontrole skladu na Litovelsku inspektoři našli téměř tunu a půl prošlých vepřových kůží

Inspektoři Státní veterinární správy odhalili při běžné kontrole skladu potravin na Litovelsku více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti. Provozovateli skladu hrozí pokuta až padesát milionů korun.

Pracovníci Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj odhalili nelegální sklad potravin v Lipníku nad Bečvou. Na místě zjistili, že objekt ukrývá takřka 17 tun potravin živočišného původu a to zejména ryb, mořských plodů či hovězího masa a také čtyři tisíce vajec. „Státní veterinární správa zakázala uvádět produkty z uvedeného skladu na trh. Ve skladu se mimo jiné nacházelo okolo 75 kilogramů krevet různých šarží s prošlými daty použitelnosti. Inspektoři je na místě znehodnotili a provozovateli skladu nařídili tyto zdravotně závadné potraviny neškodně zlikvidovat na jeho náklady v asanačním podniku,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ten upozornil, že živočišné potraviny z neschváleného skladu představují pro spotřebitele potenciální riziko. Na takovém místě není zaručené dodržování všech předpisů, které je potřeba plnit pro bezpečné uchovávání potravin.


Prostory skladu v Lipníku nad Bečvou. Zdroj: Státní veterinární správa

V prostorách zaznamenali inspektoři také sklad s neřízenou teplotou, ve kterém sice neměl provozovatel potraviny živočišného původu, zato zde byly patrné značné hygienické nedostatky. „Rovněž manipulační chodby a sociální zařízení nesplňovaly standardy potravinářského podniku,“ podotkl Vorlíček.

Provozovateli skladovacích prostor hrozí ve správním řízení pokuta až 500 tisíc korun. Záležitostí se budou zřejmě zabývat také další dozorové orgány. „Vzhledem k tomu, že ve skladu jsou skladovány také potraviny jiného než živočišného původu, předala SVS podnět k došetření také Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ doplnil mluvčí Státní veterinární správy.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky Nelegální sklad, potraviny, inspekce, veterinární inspekce, Lipník nad Bečvou, maso, závadné maso, prošlé krevety, Státní veterinární správa, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bídná hygiena, neřízená teplota. Inspektoři odhalili na Přerovsku nelegální sklad s tunami masa  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.