Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Opozice chce kvůli odpadové lince mimořádné zastupitelstvo. FCC hodlá stavět přímo v Prostějově

Prostějovská opozice požádala primátora Františka Juru, aby kvůli plánu nadnárodní společnosti FCC postavit přímo ve městě linku na zpracování odpadů svolal mimořádné zastupitelstvo. Linka na výrobu tuhých alternativních paliv má stát poblíž hlavního nádraží, FCC již zahájila proces EIA.

"Náš zastupitelský klub považuje za nezbytné, aby se k takto závažné záležitosti vyjádřili zástupci občanů na veřejném zasedání zastupitelstva. Vyjádřit se mohou i samotní občané, kterých se výstavba takového zařízení bude bezprostředně týkat kvůli vlivu na blízkou obytnou zónu," napsala opozice primátorovi Prostějova Františku Jurovi (ANO).

Podle opozičního zastupitele Aleše Matyáška (Na rovinu!) může veřejnost a instituce podávat připomínky k EIA do poloviny listopadu, nejbližší plánovaný termín městského zastupitelstva je však až ve druhé polovině listopadu.

"Požadujeme, aby byly vyhodnoceny dopady na kvalitu přilehlého obytného prostředí a aby záměr byl projednán s veřejností. Je nepochybné, že projekt významně ovlivní kvalitu života občanů města, a je proto žádoucí, aby k němu proběhla otevřená veřejná diskuse," argumentuje Matyášek.

Přímo v Prostějově chce nadnárodní společnost FCC postavit odpadovou linku na výrobu tuhých alternativních paliv. S tímto plánem v létě neuspěla v Biskupicích na Prostějovsku, kde se proti tomu postavili obyvatelé a samosprávy. Odpadové centrum v...

Společnost FCC chce v areálu bývalé Vitany poblíž hlavního vlakového nádraží v Prostějově postavit odpadovou linku na výrobu tuhých alternativních paliv. Lokalita je od obytných domů vzdálená asi dvě stě metrů. Se stejným plánem firma v létě neuspěla v Biskupicích na Prostějovsku, kde se proti tomu postavili obyvatelé a samosprávy z okolí. 

Primátor Prostějova Jura přislíbil, že na výzvu opozice bude reagovat během dneška. "O plánované lince jsme byli předběžně informovaní, máme s vedením FCC schůzku, kde dostaneme podrobné informace. Chci se v tom zorientovat, abychom přesně věděli, co společnost plánuje. Město pak zaujme stanovisko. Až budeme mít všechny informace," reagoval primátor na plán FCC už minulý týden.

Z oznámení EIA vyplývá, že firma hodlá postavit linku na výrobu tuhých alternativních paliva pro využití ve fluidních kotlích a cementářských pecích. "Kapacita je navržena maximálně na 50 tisíc tun odpadů za rok ve dvousměnném provozu," stojí v oznámení. Linka bude zpracovávat komunální odpad, nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady a zbytky z třídění.

Plazmová odpadová linka je v rozporu s územním plánem. Změnu neuděláme proti vůli obyvatel, slíbily Mostkovice

Plány soukromého investora vybudovat v Mostkovicích na Prostějovsku zařízení na plazmové zplyňování odpadů za jednu a půl miliardy, dostaly trhlinu. Vedení obce oznámilo, že stavba takového zařízení je v rozporu s územním plánem. Ten změníme...

"Společnost FCC se výrobou tuhého alternativního paliva zabývá více než 20 let. Zkušenosti chce zužitkovat právě výstavbou linky na výrobu TAP v bývalém areálu Vitana v Prostějově. Komunální odpad města Prostějova a okolních obcí tak může v čím dál menší míře směřovat na skládku. Místo toho bude na lince upraven a následně energeticky využit. Jako palivo v teplárnách tak přinese opět užitek obyvatelům," uvedla mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

Pro Prostějov je plán FCC, v jejíž prostějovské pobočce má město čtvrtinový podíl, jednou z variant, jak v budoucnu likvidovat odpady. Koaliční ANO, Pévéčko a ODS totiž nedávno prosadily vystoupení města z krajského odpadového projektu, který nabízí městům a obcím v regionu transparentní likvidaci odpadů. Projekt v současné době zastřešuje už asi polovinu obyvatel Olomouckého kraje. Prostějov tvrdí, že krajský projekt je ekonomicky nevýhodný a nemůže se zaplatit. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps

Štítky odpady, likvidace, TAP, Prostějov, linka, stavba, protest, zastupitelstvo, opozice, výroba, palivo, odpad, František Jura, ANO 2011, Vitana, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice chce kvůli odpadové lince mimořádné zastupitelstvo. FCC hodlá stavět přímo v Prostějově  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.