Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Kofola kupuje Pragerovy sady na Šumpersku. Bude zde pěstovat ciderovou odrůdu jablek

Společnost Kofola se rozhodla koupit téměř šedesát hektarů jablečných sadů na Šumpersku, kde hodlá pěstovat speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťávu použije pro výrobu ciderů. Nyní suroviny dováží z Anglie a Francie. Akvizice je v řádu nižších desítek milionů korun.

Představitelé Kofoly již se společnosti ÚSOVSKO podepsali smlouvu o smlouvě budoucí, podle které se Kofola ČeskoSlovensko stane nejpozději na začátku příštího roku majitelem 57 hektarů půdy na Úsovsku na úpatí Nízkého Jeseníku. Rodinná firma kromě toho získá desítku zaměstnanců a možnost sezónních brigádníků. V Pragerových sadech Libina Kofola hodlá pěstovat asi tisíc tun jablek ročně.

"Naším cílem je rozšířit produkci sadů o speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťáva je klíčová pro výrobu poctivých ciderů. Tu nyní dovážíme z Anglie, případně z Francie," uvedl jeden ze zakladatelů Kofoly, který bude mít zemědělskou divizi na starosti, Tomáš Jendřejek. Dokončení akvizice v řádu nižších desítek milionů korun očekávají představitelé firmy nejpozději v lednu příštího roku.

Kofola již koupila například tradičního výrobce bylinných čajů LEROS, v Rajecké dolině a okolí Ondrášova vytváří biolokality certifikované pro volný sběr bylin, které využívá do kofoly, ochucených vod Rajec a také do čajů. 

Část jabloňových sadů v Mostkovicích šlo k zemi. Nemůžeme dál dotovat ztráty, vysvětlují to pěstitelé

Část jabloňových sadů, které jsou v Mostkovicích u Prostějova již desetiletí, museli zdejší ovocnáři vykácet. Tvrdí, že pěstování jablek se jim absolutně nevyplatí a nemohou dál dotovat ztráty. Jablka z Mostkovic byla velmi oblíbená a jezdily si...

"Vstupní suroviny jsou klíčové. Dlouhodobě se proto zaměřujeme na ochranu vodních zdrojů, ale i na kvalitu surovin. Zajímá nás jejich původ a příběh od semínka po produkt. Nyní se nám naskytla příležitost více se zapojit do pěstování a sklizně vlastních jablek," vysvětlil pozadí transakce Jendřejek.

Společnost Kofola ČeskoSlovensko je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů s jedenácti výrobními závody na pěti evropských trzích. Klade důraz na ochranu vod, minimalizaci odpadů a uhlíkovou neutralitu. Obaly redukuje, používá opakovaně a recykluje a snaží se upřednostňovat lokální dodavatele.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kofola ČeskoSlovensko/Jana Ptačinská Jirátová

Štítky Kofola, akvizice, okres Šumperk, jablko, sad, Francie, Anglie, ÚSOVSKO a. s., Nízký Jeseník, Libina, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kofola kupuje Pragerovy sady na Šumpersku. Bude zde pěstovat ciderovou odrůdu jablek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.