Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Rozruch v sídle Olomouckého kraje: kvůli raziím se mimořádně sejdou zástupci koalice

, aktualizováno 14. listopadu 2023, 12:51

Překvapivý pondělní zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na olomouckém krajském úřadě a několika dalších místech vyvolal znepokojení. Podle dostupných informací se má případ týkat dopravních zakázek. Kriminalisté zadrželi několik osob včetně Michala Záchy z ODS, který je hejtmanovým náměstkem právě pro oblast dopravy. Zástupci koaličních stran plánují mimořádné setkání.

Kvůli pondělnímu zásahu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na olomouckém krajském úřadu se tento týden mimořádně sejdou zástupci koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS, která v kraji od voleb v roce 2020 vládne. V reakci na zásah detektivů v pondělí večer zasedla i regionální rada ODS a opět se sejde dnes večer, aby vyhodnotila aktuální informace o případu.

Pozornost policistů se v pondělí soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Policisté měli mimo jiné na krajském úřadě, ale také v Přerově, prohledat kancelář náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS), který je zároveň přerovským uvolněným radním. Zácha je rovněž krajským šéfem ODS. Advokát Filip Seifert zastupující Záchu řekl, že se v tuto chvíli k aktuální procesní situaci svého klienta nemůže vyjadřovat. „Později se k tomu vyjádříme. V tuto chvíli bohužel nemůžu,“ řekl Seifert. Mezi zadrženými je podle zástupců ODS i člen regionální rady této politické strany Robert Knobloch. Dalšími zadrženými maji být dva podnikatelé z menší stavební firmy.

Nelichotivá bilance silnic v Olomouckém kraji: v havarijním stavu jsou dvě třetiny z nich

V Olomouckém kraji jsou v havarijním stavu dvě třetiny silnic třetí třídy a pětina silnic druhé třídy. Kraj vlastní skoro 3100 kilometrů silnic. Oprava těch zanedbaných by si podle odborníků vyžádala 25 miliard korun. Částka se ale v posledních...

„Musíme učinit některé základní kroky, protože situace je bez ohledu na to, jak to dopadne, špatná," řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). Podle něj se krajští šéfové koaličních stran, kteří zároveň sedí v krajské radě, musí sejít už tento týden. „Potřebuji se s nimi setkat. Nepočká to až do pondělí, kdy máme naplánovanou řadu regulérních mítinků. Musím je co nejdříve oslovit a domluvit se s nimi na dalším postupu,“ uvedl Suchánek. „Jedna strana je ta faktická, to vyšetřování, které si žije svým vlastním životem a na které my nemáme žádný vliv. A druhá je politická, a to už je na nás,“ podotkl hejtman.

Informacemi o policejní akci na hejtmanství se v pondělí večer v Olomouci zabývala regionální rada ODS. Zácha je předsedou regionálního sdružení a měl se ucházet o post na kandidátce ODS pro krajské volby v příštím roce. „Nemáme žádné informace navíc, než které zveřejnila média. Už v pondělí pozdě večer jsme zasedli a řekli jsme si, co kdo o situaci ví. Očekávám, že v průběhu dneška se objeví nové informace, na základě kterých rozhodneme o dalším postupu," řekl místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Martin Major. Podle něj se regionální rada ODS opět sejde dnes večer a vyhodnotí aktuální informace o případu.


Michal Zácha (ODS) - uvolněný přerovský radní a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Foto: Olomoucký kraj

Detektivové z NCOZ zasahovali v pondělí na krajském úřadě od sedmé hodiny ráno, akce byla ukončena večer. Podle hejtmana Suchánka měli neomezenou kompetenci pro přístup do kanceláří na úřadě. Podle informací ČTK zasahovali v kanceláři náměstka Záchy a na odboru dopravy, informace zjišťovali také od pracovníků z odboru investic. Od ranních hodin zasahovali i v kanceláři Michala Záchy na přerovské radnici.

Krajský náměstek Michal Zácha, který má v kraji v gesci dopravu, sport a volný čas, je zároveň přerovským uvolněným radním, na starosti zde má školství, sport a grantovou politiku, a také předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací v Přerově. Od pondělní má nedostupný mobilní telefon. Policisté mohou podezřelého zadržet na 48 hodin. V této lhůtě se musí buď rozhodnout o propuštění na svobodu, nebo pokud je zahájeno trestní stíhání, musí se v této lhůtě podat návrh na vazbu, je-li k tomu důvod. 

Policisté prováděli úkony také na Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK), která ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun. Ředitel SSOK David Štěpánek dnes v práci není k zastižení. Zda je rovněž mezi zadrženými, jeho kolegové nepotvrdili ani nevyvrátili. „Tady se v pondělí také něco dělo, nemohu ale poskytovat žádné informace,“ sdělil technický náměstek SSOK Ivo Černý, který jej podle sekretariátu zastupuje.

Kriminalisté se zajímali také o dokumentaci z olomoucké krajské správy ŘSD, odtud však podle dosavadních informací zadržen nikdo nebyl. „Ředitelství silnic a dálnic, správa Olomouc, byla oslovena policií s velmi konkrétními požadavky, ŘSD v plné koordinaci a kooperaci jí vydala požadované dokumenty. Nemám informace o tom, že by byl někdo zadržen či obviněn,“ komentoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v pondělí uvedlo, že se zásah netýká pouze krajského úřadu, policisté podle žalobců zasahovali zejména na území Olomouckého kraje, ale i mimo něj, potvrdil náměstek vrchního žalobce Radek Bartoš. Detektivové z NCOZ rovněž prováděli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozruch v sídle Olomouckého kraje: kvůli raziím se mimořádně sejdou zástupci koalice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.