Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Půdy dvou zámků v Olomouckém kraji dostaly speciální podlážky. Památky ochrání před trusem netopýrů

Podkrovní prostory zámků v Čechách pod Kosířem a v Rudě nad Moravou poskytují důležitý úkryt mnoha stovkám netopýrů. Pro historické budovy je ale určitou komplikací trus a moč chráněných živočichů. Ochranu prvků stavby poskytnou speciální podlážky a stříšky, které odborné firmy a dobrovolníci na půdách instalují.

Dva zámky v Olomouckém kraji byly jako jediné v České republice zařazeny do mezinárodního projektu LIFE, který pomáhá chránit netopýří úkryty nejen v České republice, ale také v Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

Na půdách zámků v Čechách pod Kosířem a v Rudě nad Moravou tak probíhají změny, které přispějí k ochraně památek a také snadnějšímu úklidu prostor, ve kterých žijí početné kolonie vrápenců malých či netopýrů velkých.

Rozsáhlejší opatření je potřeba v Rudě nad Moravou na Šumpersku, kde bylo nejprve nutné vyměnit některé nevyhovující trámy pod věžičkou zámku. „Pro netopýry jde o velmi důležitý prostor. Jednak věžička netopýrům slouží jako hlavní přístupová cesta na půdu, jednak spodní část věžičky je využívána netopýry velkými jako takzvaná porodnice, tedy v období krátce před porody a následně v ranné fázi odchovu mláďat, než se přesunou do sousedních rozlehlejších prostor,“ vysvětluje koordinátorka projektu LIFE Jana Vandrovcová z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON).

Zámek v Rudě nad Moravou je od roku 2005 evropsky významnou lokalitou, letní kolonie netopýra velkého každoročně zahrnuje několik set samic a žije zde také okolo 60 samic vrápence malého.

Radní Olomouce schválili sloučení Moravského divadla a filharmonie. Obě značky zůstanou zachovány

Radní města Olomouce schválili sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie, obě značky stejně jako oba orchestry zůstanou zachovány. Podle radních jde o jedinou variantu, která umožní zachování a rozvoj kulturní nabídky. Sloučením se bude...

Pro snížení konfliktu mezi památkovou ochranou a ochranou zvířat zajišťuje odborná firma ve spolupráci s dobrovolníky z ČESON rozmístění tří dřevěných podlážek o celkové ploše 230 metrů čtverečních. Náklady na práci a materiál se v Rudě nad Moravou budou pohybovat okolo 650 tisíc korun.

„Instalace ochranných opatření v Rudě nad Moravou započaly na podzim loňského roku a nejpozději do konce příštího roku by měly být všechny práce hotovy. V tuto chvíli jsou hotové dvě největší podlážky a rovněž jsou vyměněny poškozené trámy. Zbývá tedy dodělat poslední podlážku, překrýt všechny podlážky ochrannou fólií a nainstalovat ochranné stříšky na horní trámy,“ přiblížila Jana Vandrovcová.

Při pracích je důležité zohlednit životní cyklus netopýrů, kteří po část roku potřebují klid zejména v letním období, kdy na svět přicházejí mláďata. „Abychom netopýry nerušili při odchovu mláďat a samice měly na půdě i nadále pocit bezpečí, byly a jsou veškeré práce spojené s instalací ochranných opatření prováděny výhradně v nepřítomnosti letní kolonie, to znamená v období od začátku října do konce března,“ potvrdila koordinátorka projektu.

VIDEO: Na rybník v Tovačově zavítala černá labuť. Mohla uniknout ze soukromého chovu

V české přírodě raritní černá labuť byla v uplynulých dnech k vidění na jednom z rybníků v Tovačově. Mohutný elegantní vodní pták žije v tuzemsku jen v zoologických zahradách či soukromých chovech. Ornitologové se domnívají, že labuť unikla z...

Zatímco v Rudě nad Moravou budou ještě úpravy podkrovních prostor pokračovat, v Čechách pod Kosířem už je hotovo. Kromě hlavních podlážek o ploše přibližně 50 metrů čtverečních jsou k dispozici také dvě menší mobilní podlážky. „Půda zámku v Čechách pod Kosířem je značně rozlehlá a vrápenci se zde mohou volně přesouvat. S oblibou využívají i menší prostory mezi střechou a komíny. Proto byly krom dřevěných podlážek vytvořeny i dvě takzvané mobilní podlážky, které lze snadno podle potřeby po půdě přesouvat. Mobilní podlážky se vejdou mezi trámy a jsou tvořeny geomříží překrytou paropropustnou fólií,“ vysvětlila Jana Vandrovcová.

Klasicistní zámek bývá v období letních kolonií domovem více než stovky samic vrápence malého. „Navíc byly na půdě zjištěny pobytové známky dalších druhů – netopýra ušatého a netopýra večerního, které se ukývají ve štěrbinách mezi podbitím střechy či mezi trámy,“ dodává koordinátorka.

Pro zajištění obdobných opatření nejsou nyní další místa v Olomouckém kraji do projektu LIFE zařazena. „Nicméně se majiteli a správci ostatních lokalit, kde se nachází letní kolonie netopýrů a případně zimoviště, se snažíme zůstávat v kontaktu, abychom s nimi mohli zavčasu řešit případné problémy související s netopýry a doporučit nejvhodnější opatření,“ uzavírá za ČESON Jana Vandrovcová.

Životní cyklus netopýrů
Od května do července vytváří samice netopýrů seskupení označované jako letní kolonie. Kolonii mohou tvořit desítky až stovky samic. Jako úkryty využívají stromové dutiny, půdy budov, štěrbiny za obložením nejrůznějších staveb apod. Během června a července rodí samice v koloniích mláďata. Samice většiny druhů rodí pouze jedno mládě za rok. Mláďata rostou velmi rychle, za 4 až 6 týdnů se již začínají osamostatňovat.
Během měsíce srpna se letní kolonie postupně rozpadají a začíná období takzvaných podzimních přeletů. Během nich se vyhledávají samci a samice a dochází k páření. Zároveň se netopýři vykrmují – vytvářejí si tukové zásoby před nastávající zimou.
Od konce října a během listopadu se začínají netopýři stěhovat do zimních úkrytů, kterými jsou především různé sklepy, staré štoly a jeskyně. Zde postupně upadají do stavu takzvané hibernace, kdy se výrazně snižuje jejich tělesná teplota a zpomalují všechny životní procesy. Tak přečkávají s minimální spotřebou energie nepříznivé zimní měsíce, přičemž využívají pouze nashromážděné tukové zásoby.
Od konce února a během března opouštějí netopýři zimoviště a nastává období takzvaných jarních přeletů, na konci kterého se opět postupně formují letní kolonie.

Netopýři a půdy
Některé druhy netopýrů (jedná se zejména o vrápence malého, netopýra velkého a netopýra brvitého) vytvářejí letní kolonie na půdách velkých budov, jako jsou například kostely, kláštery, fary, hrady, zámky či staré školy. Sluncem vyhřáté půdní prostory samicím vyhovují, neboť zde mohou v náročném období porodu mláďat minimalizovat energetické výdaje na udržování vysoké tělesné teploty. Půdy se přitom některými vlastnostmi podobají jeskyním, které představují původní úkryt těchto druhů, ale v našich klimatických podmínkách jsou v létě pro mateřské kolonie netopýrů příliš chladné.
Netopýři těchto druhů jsou na půdách většinou volně zavěšeni a jsou tedy dobře viditelní. Mateřské kolonie jsou poměrně velké, a to zejména u netopýra velkého (typická kolonie dosahuje početnosti několika set samic). Důležitou vlastností této skupiny netopýrů je silná sociální vazba na úkryt – daná půda je příslušnou mateřskou kolonií využívána tradičně po mnoho let, někdy i desetiletí. Rok co rok se sem vracejí stejné samice a posléze i jejich dcery, aby zde porodily mláďata. Pokud jsou podmínky na lokalitě stabilní, netopýři nemají tendenci vyhledávat „do zálohy“ jiné podobné úkryty, které by posloužily jako náhrada v případě náhlého zániku tradičně osídlovaného prostoru. Pokud tedy dojde k nevhodně provedené rekonstrukci či přestavbě půdy, může to znamenat pro místní populaci druhu značnou katastrofu.
Zdroj: ČESON

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Vandrovcová, Tomáš Zendulka, FB Zámek Ruda nad Moravou, Stanislav Heloňa

Štítky Památky, zámek, Čechy pod Kosířem, Ruda nad Moravou, životní prostředí, příroda, netopýr, Olomoucký kraj, netopýři, půda, projekt, Česká společnost pro ochranu netopýrů, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půdy dvou zámků v Olomouckém kraji dostaly speciální podlážky. Památky ochrání před trusem netopýrů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.