Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Radní Olomouce schválili sloučení Moravského divadla a filharmonie. Obě značky zůstanou zachovány

Radní města Olomouce schválili sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie, obě značky stejně jako oba orchestry zůstanou zachovány. Podle radních jde o jedinou variantu, která umožní zachování a rozvoj kulturní nabídky. Sloučením se bude v prosinci zabývat zastupitelstvo.

Radní vycházeli z analýzy renomované společnosti Economic Impact Art, která se pohybuje na poli kultury. Na analýze se podíleli experty, kteří v oboru působí v České republice a napříč Evropou, přišla na 240 tisíc korun.

Vybraná varianta není nejúspornější, nicméně analýza ji označila za nejefektivnější z hlediska kulturní nabídky. "Kromě provozních úspor, ač ne nejvyšších z navrhovaných variant, umožní tato cesta spojené instituci dosáhnout větších výnosů mimo jiné třeba i díky lepšímu využití sálů a posílení zájezdové činnosti. V podstatě je to jediná varianta, která umožňuje nejen zachování šíře kulturní nabídky, ale také její další rozvoj," vysvětlil náměstek primátora Olomouce pro kulturu Viktor Tichák (Pro Olomouc a Piráti).

Pod nově vzniklou organizací zůstanou zachované dva orchestry a obě značky. Přechod na nový model bude pozvolný do čtyř let, případné personální změny rada doporučuje realizovat postupně.

"Záměr sloučení divadla a filharmonie nejprve vyvolal vlnu emocí, jejich ředitelé však jasně potvrdili, že zachování současného stavu je dále neudržitelné. Už několik volebních období stáli ředitelé každoročně před opakovaným obhajováním rozpočtu a samotné existence institucí a souborů. Nejistota není žádoucí ani pro vedení města ani pro zaměstnance divadla a filharmonie. Cílem celé debaty je dát všem jasnou perspektivu," argumentuje Tichák.

Olomouc nastartovala proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Kritici žádali odložení

Městské zastupitelstvo v Olomouci dnes nastartovalo proces sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Město si v první fázi nechá vypracovat analýzu a ubezpečuje, že obě prestižní značky zůstanou v každém případě zachovány. Opozice v...

Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman minulý týden uvedl, že zvolená varianta předpokládá škrtnout přes 30 pracovních míst hlavně u uměleckých profesí. "Hlavním argumentem je finanční úspora, která by měla činit zhruba deset až 15 milionů korun ročně. Tohoto stavu se však dosáhne nejdříve za čtyři až pět let a přechodného období bude finančně nákladnější než běžný provoz. Avšak konkrétní výpočet či odhad těchto nákladů v analýze chybí," uvedl Harman.

"Analýza potvrdila to, co říkáme dlouhodobě, a sice, že Moravské divadlo je podfinancované a jedno z nejchudších třísouborových divadel v České republice," řekla mluvčí Moravského divadla Pavlína Dočkalová. Výsledkem by podle ní mělo být zachování maximální kulturní služby a umělecké autonomie a také zajištění co nejefektivnějšího, vícezdrojového financování.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Pavel Konečný

Štítky Moravské divadlo, Moravská filharmonie, sloučení, diskuse, rada, Olomouc, radnice, analýza, kultura, Viktor Tichák, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Olomouce schválili sloučení Moravského divadla a filharmonie. Obě značky zůstanou zachovány  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.