Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

VIDEO: Na rybník v Tovačově zavítala černá labuť. Mohla uniknout ze soukromého chovu

V české přírodě raritní černá labuť byla v uplynulých dnech k vidění na jednom z rybníků v Tovačově. Mohutný elegantní vodní pták žije v tuzemsku jen v zoologických zahradách či soukromých chovech. Ornitologové se domnívají, že labuť unikla z chovu do volné přírody.

Vodní ptáci míří za potravou i do měst. Pozor na pečivo, při krmení platí několik zásad

Od zamrzlých rybníků putují ptáci za potravou k řekám i do měst, kde panují přívětivější podmínky. Opeřené živočichy přikrmují i lidé, do jejich blízkosti nejčastěji míří kachny či labutě. Odborníci radí, že mezi nejvhodnější přilepšení patří...

Na Křenovském rybníku v Tovačově v těchto dnech ornitologové pozorují nejen v našich končinách běžné bílé labutě, ale také exotickou černou labuť, jejíž původní domovina leží na opačném konci světa, v Austrálii.

„Nádherná černá labuť pravděpodobně někomu unikla z chovu. Jde o velmi krásného ptáka, a proto se výjimečně objevuje i u našich chovatelů exotického ptactva, odkud občas unikne do volné přírody. Podobně tomu tak bylo i v roce 2008, kdy se objevila na Zámeckém rybníku v Chropyni, nebo v letech 2014 až 2016 na Záhlinických rybnících. Vždy se jednalo o ptáky uniklé od chovatelů,“ komentuje Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Labuť černá je o něco menší než bílé labutě, na první pohled je nezaměnitelná. „Málokdo však ví, že nemá pouze černé peří. Její letky jsou bílé, což je vidět pouze v letu. Od naší labutě se odlišuje i převážně červeným zbarvením zobáku a výrazným bílým proužkem,“ přibližuje odborník z Přerovska v tiskové zprávě.

Ačkoliv je pohled na neobvyklého návštěvníka rybníků v Tovačově atraktivní, bylo by podle ornitologů vhodné, aby se na zimu dostala zpět k chovateli. „Labutě se živí převážně rostlinnou potravou, které bude v zimě nedostatek, a proto by bylo dobré, aby se našel její majitel, který by si ji měl odchytit,“ míní Šafránek.
 

Labutě černé žijí v trvalých párech, ty se rozpadají jen výjimečně – v pouhých asi šesti procentech případů. Obě pohlaví jsou si velmi podobná, pouze samci jsou mírně větší a mohutnější. Při námluvách, nebo při letu se ozývá daleko slyšitelným troubivým hlasem. Nepřátele zahání hlasitým syčením, mácháním a tlučením křídly, ve kterých má mimořádnou sílu.
Labutě černé jsou dnes po celém světě chovány jako okrasný druh na jezírcích ve veřejných prostranstvích, zámeckých parcích, v soukromých zájmových chovech i v zoologických zahradách. Tradice jejich chovu pro okrasné účely je dlouhá zejména ve Velké Británii. Díky tomu do volné přírody po celém světě, zejména však v Evropě, uniklo poměrně velké množství zvířat, která v některých oblastech zdivočela a úspěšně se množí. Takováto zdivočelá zvířata lze najít zejména v Anglii, západní Evropě, ale několik případů pozorování pochází i z České republiky. Labutě černé nejsou ve své původní domovině tažné, ale za potravou mohou přelétat vzdálenosti mnoha set kilometrů. Patří mezi výborné vytrvalostní letce a mají tedy i velký migrační potenciál.
Zdroj: Zoo Jihlava

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šafránek | Zdroj Video - Zdeněk Abrahámek

Štítky Ptactvo, labuť, labuť černá, Tovačov, rybník, pozorování ptactva, ornitolog, ornitologie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na rybník v Tovačově zavítala černá labuť. Mohla uniknout ze soukromého chovu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.