Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTOGALERIE: Mráz a sníh svědčí v Zoo Olomouc vlkům i levhartům. Cizí už není ani klokanům

Část zvířecí populace v Zoo Olomouc je v zimních časech ukrytá ve vnitřních expozicích, ubikacích či stájích, dalším obyvatelům areálu na Svatém Kopečku ale mrazivé teploty vyloženě svědčí. Na sněhu si libují vlci, sobi, tygři ussurijští i některé opice. Tuzemskému počasí se dokázala adaptovat i zvířata, pro která jsou typické mnohem teplejší oblasti. Do zasněžených výběhů se tak vydávají i klokani či žirafy.

Nejen olomoucká zoo má za sebou období hlavní sezony i vyhledávaných podzimních tematických akcí, i v průběhu zimy ale areál na Svatém Kopečku stojí za návštěvu, která je pak v mnoha ohledech neobvyklá. „Je mýtem a pověrou zároveň, že s přicházející zimou v zoologické zahradě není co k vidění. Naopak. Některým zvířatům je období nízkých teplot vlastní. Zvláště pak pro ta severská by mohlo i ještě ‚přituhnout‘ a cítila by se podobně jako ve své domovině. Mráz jim dokonce svědčí víc než vlhký podzim,“ říká mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Mrazivé počasí a sníh tak znamenají komfortní podmínky například pro vlka Hudsonova, několik jedinců obývá v Zoo Olomouc část safari. Tento druh pochází z Kanady, jak jeho pojmenování napovídá – z okolí Hudsonova zálivu, kde teploty padají až -40 °C.

V ještě krušnějším počasí umí přežít sobi polární, jejichž domovem je krajina u severního polárního kruhu, na Aljašce, na severu Ruska, ve Skandinávii i Kanadě. Teplota se může pohybovat až u -50 °C. „V přírodě během zimy mohou samci, samice i mláďata přijít až o třicet procent tělesné hmotnosti,“ podotýká mluvčí Gronská.

Bývají označovány jako sněžné opice, přesné pojmenování je makak červenolící. Zvládnou si poradit s rozmanitými teplotami i okolo -15 stupňů Celsia. V chladném počasí si umí vyhrabat potravu zpod sněhu.

Karlos Vémola má přijít už o druhou tygřici. Rozhodnutí plně podporujeme, zní ze zoologických zahrad

Rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o odebrání bílého tygra z chovu známého MMA zápasníka Karlose Vémoly podporují také představitelé českých zoologických zahrad. Osobitý sportovec zdůrazňuje svou lásku ke zvířatům a maximální péči o ně,...

Se silnými mrazy si umí poradit také kočkovité šelmy – v Zoo Olomouc je k vidění tygr ussurijský, rys karpatský či levhart mandžuský. Kromě silné zimní srsti jsou tygři či rysové pro pohyb v hlubokém sněhu vybavení mohutnými tlapami, díky kterým nezapadají.

V oblastech tunder a arktických stepí za severním polárním kruhem žijí obrovití pižmoni. „Ti jsou v současné době jsou ohroženi i globálním oteplováním. Jestliže se v oblasti jejich výskytu přežene déšť, promokne jim srst, následně mohou přimrznout. Vzniklý ledový krunýř na zároveň znemožňuje přístup k potravě. K tomu však v zahradě dojít nemůže,“ dodává mluvčí zoo.

Další zvířata, která obývají teplé biotopy se během let strávených v zoo adaptovala natolik, že není výjimečným úkazem vidět třeba klokany, či žirafy na sněhu. „Návštěvníci v chladných měsících také nepřijdou zkrátka. Připravili jsme pro ně snížené vstupné,“ doplnil Pavel Javůrek, vedoucí marketingového oddělení Zoo Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Javůrek, Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, zima, sníh, počasí, zima v zoo, Zoo Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Mráz a sníh svědčí v Zoo Olomouc vlkům i levhartům. Cizí už není ani klokanům  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.