Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Byty, obchody i střešní zahrada. U autobusáku v Olomouci má vyrůst pětipatrová polyfunkční budova

Záměr vybudování pětipatrového polyfunkčního domu v sousedství olomouckého autobusového nádraží bude posuzovat Magistrát města Olomouce. Nová budova má vyrůst na nároží ulic Tovární a Rolsberská a zahrnovat má takřka 70 bytů, obchody či gastroprovoz a 116 parkovacích stání v podzemní části objektu.

Sen o levné zelenině se prodražil. Desítkám řidičů přišly pokuty za špatné parkování při samosběru u Vojnic

Levná zelenina ze samosběru ve Vojnicích na Olomoucku se řadě řidičů prodražila. Automobily, které koncem srpna způsobily dopravní kolaps, totiž parkovaly na cestách v okolí v rozporu s dopravními předpisy. Policie zaznamenala na sedm desítek...

Informaci o zahájení územního řízení pro budoucí výstavbu víceúčelového objektu zveřejnil olomoucký magistrát na úřední desce. Investorem záměru je developerská společnost Fuertes Záhoří.

Polyfunkční budova bude mít podle oznámení půdorysné rozměry 59 krát 66 metrů a celkem šest podlaží, z toho jedno podzemní. Od 3. nadzemního podlaží má mít stavba tvar nepravidelného U, což umožní vytvoření obytné střešní zahrady o ploše přibližně 1700 metrů čtverečních. Autorem architektonického řešení je olomoucká kancelář A2 architekti.

„Navržený polyfunkční dům v první etapě nereflektuje stávající strukturu přízemních a jednopodlažních rodinných domů kolem západní uliční fronty ulice Rolsberská, pouze jí doplňuje. Urbanistické řešení však v cílovém stavu počítá s návazností polyfunkčního domu na novou strukturu kolem této ulice tak, aby byla realizována smysluplná urbanistická struktura a dotvořeno širší území se záměrem naplnění její funkce městské třídy – zvýšení atraktivity území, pohybu pěších, možnost bezpečného parkování a zásobování komerčních prostorů podél městské třídy, vytvoření nového cíle v městském prostředí. V rámci cílového stavu lokality dojde i k zapojení nároží, částečně vymezeného navrženým polyfunkčním objektem, do struktury a funkční náplně města. V neposlední řadě pak má navržený objekt ambici zlepšit kvalitu prostředí nejen v řešeném území, ale i v celoměstském významu – vytvoření ‚vstupní brány‘ do města v kombinaci s protilehlým nově rekonstruovaným objektem Resort Hodolany,“ přibližují zástupci architektonického studia koncept budovy i lokality na webových stránkách. Budova nahradí v současnosti volnou zelenou plochu v sousedství křižovatky, autosalonu, rodinných domů a zahrádek.

Podle záměru má ve 2. až 5. nadzemním podlaží vzniknout celkem 68 bytů rozmanitých dispozic od 1+kk až po 4+kk. Přízemí pak bude vyčleněno na komerčních prostory – gastro, obchody či prodejnu potravin.

Další stovky bytů pro Olomouc. Investiční skupina chce proměnit opuštěnou zónu u nádraží

Opuštěná lokalita u Fibichovy ulice nedaleko olomouckého vlakového nádraží by se už od závěru letošního roku měla začít měnit v lokalitu moderního bydlení. Výstavbu bytových domů s komerčními prostorami zafinancuje investiční skupina DRFG, která...

Na střeše vnitrobloku v úrovni 3. nadzemního podlaží je navržena obytná zahrada plochy cca 1700 metrů čtverečních, část střešní zahrady přiléhající k bytům je soukromá. Plocha zelené intenzivní střechy bude plnit funkci rekreačního vnitrobloku, s umístěním zeleně a ‚odpočinkového mobiliáře‘, který umožní využít daný prostor k relaxaci a rekreaci obyvatel domu v rámci městské zástavby. Rekreační vnitroblok je přístupný pouze pro obyvatele navrženého domu,“ stojí ve specifikaci záměru pro územní řízení.

Kvůli nové budově se má upravit i dopravní řešení lokality. „Z obslužné komunikace směrem k obchodnímu centru Hornbach je v místě odbočky na autobusové nádraží navržena čtvrtá větev křižovatky s příjezdovou obslužnou komunikací k podzemnímu parkingu a zásobování prodejny potravin. Zásobování ostatních obchodních ploch bude řešeno jednak z nové obslužné komunikace, jednak ze stávající obslužné komunikace z nově vytvořeného zálivu pro zastavení zásobovacích vozidel,“ přibližuje dokumentace. V případě kladného rozhodnutí z územního řízení následuje proces žádosti o stavební povolení a poté už by mohl případně investor přikročit dle svých možností a plánů k výstavbě. Na webu v sekci připravovaných projektů zatím společnost záměr z Olomouce nezveřejnila.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto A2 architekti

Štítky Investice, stavba, budova, byty, dům Rolsberská, byty Olomouc, obchod, projekt, Hodolany, Olomouc

Byty, obchody i střešní zahrada. U autobusáku v Olomouci má vyrůst pětipatrová polyfunkční budova  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.