Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj. Po střelbě v Praze nejsou velkolepé oslavy vhodné, míní primátor

Po střelbě na Filozofické fakultě v Praze se město Olomouc rozhodlo zrušit silvestrovský ohňostroj. Velkolepé oslavy příchodu Nového roku nejsou podle primátora Miroslava Žbánka vhodné. Ohňostroj radnice uspořádá v lepším termínu, například během oslav Svátků města.

Po deseti letech se řada Olomoučanů těšila na to, že Nový rok přivítají opět s ohňostrojem. 

"Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých," vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Situaci navíc zkomplikovala rozvodněná řeka Morava. "Zvýšená vodní hladina pro nás sice nakonec nepředstavuje bezprostřední ohrožení, ale i tak ovlivňuje průběh posledních dní. Všem, kteří se těšili na půlnoční silvestrovský ohňostroj, se za město Olomouc omlouvám, ale po bedlivé úvaze jsme se rozhodli ho nakonec zrušit," potvrdil primátor.

Silvestrovský ohňostroj se měl uskutečnit poblíž Šantovky. K pořádání půlnočních oslav se radnice opět vrátila po téměř deseti letech. Od roku 2015 se totiž místo silvestrovské podívané pořádal ohňostroj až v podvečer 1. ledna.

Novoroční ohňostroj v Přerově bude v rockovém stylu, město slibuje báječnou podívanou a nové efekty

Obyvatelé Přerova si Nový rok 2024 budou moci zpříjemnit tradičně také ohňostrojem. Lidé ho nejlépe uvidí z břehu Bečvy pod hradbami, show bude trvat jedenáct minut a patnáct vteřin a ponese název Drž mě za ruce. Ohňostrůjce ho odpálí prvního...

Do příprav letos navíc zasáhla i zvýšená hladina Moravy. "S ohledem na zájmy ochrany přírody není vhodné ohňostroj uskutečnit. Kvůli vyššímu stavu vody v příbřežní zóně hlavního toku Moravy i Mlýnského potoka zvěř a ptáci mění svá stanoviště a mohli by po vyplašení ohňostrojem rychle opustit nocoviště a být dezorientovaní," dodal v tiskové zprávě vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu Petr Loyka.

Radnice hodlá ohňostroj uspořádat v lepším termínu, například během oslav Svátků města. "Věřím, že naše rozhodnutí Olomoučané pochopí," doufá primátor Žbánek.

Na pražském Náměstí Jana Palacha 21. prosince střílel student tamní filozofické fakulty. Jeho útok si vyžádal 14 mrtvých a více než dvacet zraněných. Dopoledne kromě toho mladík zastřelil i svého otce v Hostouni a ještě předtím muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovicích u Prahy. Student měl doma arsenál legálně držených zbraní.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc/Jan Andreáš

Štítky ohňostroj, Nový rok, slavnost, primátor, Olomouc, Praha, střelba, Nový rok, Morava

Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj. Po střelbě v Praze nejsou velkolepé oslavy vhodné, míní primátor  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.