Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policista, jehož zbraň v březnu vystřelila v mateřské školce v Přerově, dostal pouze napomenutí

Policista, jehož zbraň vystřelila letos v březnu po besedě v mateřské školce v Přerově, vyšel z celého skandálu z nejmírnějším možným postihem. Dostal napomenutí. Po incidentu se všichni strážci zákona museli podrobit opětovnému proškolení se zbraněmi.

Nečekaný výstřel padl na začátku letošního března dopoledne po přednášce v přerovské mateřské škole v ulici Dvořákova. Policie prohlásila, že zbraň nevystřelila v blízkosti dětí, ale v odděleném prostoru místnosti. Při události se naštěstí nikdo nezranil a nikdo ani nebyl ohrožený na životě. 

Nadřízený nakonec policistu potrestal nejmírnějším možným způsobem, a to napomenutím. "Policistovi byl udělen postih, respektive kázeňský trest písemné napomenutí," uvedla za policii Michaela Sedláčková pro portál iDNES.

Krajský policejní ředitel vzápětí nařídil opětovné proškolení všech policistů v manipulacích se zbraněmi. "Policisté odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství policie po pečlivém šetření události, ke které došlo 2. 3. 2023 v mateřské školce v Přerově, dospěli k závěru, že policista jednal v rozporu se závaznými pokyny policejního prezidenta, kterými je stanoven postup policistů při manipulaci se zbraní," uvedla krátce po incidentu mluvčí policie Jitka Dolejšová.

Policista čelil kázeňskému řízení, trest byl v pravomoci ředitele územního odboru Přerov.

Besedy, na kterých se děti seznamují s prací policistů, se účastnilo dvanáct předškoláků. Incident vyvolal značnou nevoli a zejména mezi rodiči šok, řada z nich se podivovala, proč policisté chodí na besedy s dětmi se zbraní. Podle policie je to však na místě, protože služební zbraň je součástí policejního stejnokroje a v případě, že do mateřské školy na besedu jde policista z přímého výkonu služby, tak je odůvodnitelné, že ji u sebe má.

Policie podobných besed v Olomouckém kraji organizuje ročně stovky, podle vedení krajské policie šlo o ojedinělý incident, který není systémovým selháním, ale pochybením konkrétního policisty.

Po střeleckém incidentu v přerovské školce čeká policisty opětovné proškolení se zbraněmi

Rozruch vzbudila ve čtvrtek zpráva o neplánovaném výstřelu ze služební zbraně po policejní besedě v jedné z mateřských škol v Přerově. Při incidentu se nikdo nezranil, situací se zabývá odbor vnitřní kontroly. Krajský policejní ředitel nařídil...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky zbraň, výstřel, policista, děti, mateřská škola, beseda, trest, napomenutí, Přerov, policie, Olomoucký kraj

Policista, jehož zbraň v březnu vystřelila v mateřské školce v Přerově, dostal pouze napomenutí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.