Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zubní lékařka loni zdolala jako třetí Češka Mount Everest. Teď dobyla Jižní pól a čeká ji výstup na nejvyšší horu Antarktidy

Česká horolezkyně a zubní lékařka Eva Perglerová si plní další životní sen. Loni odvážná žena zdolala v květnu jako teprve třetí Češka nejvyšší horu světa Mount Everest. Aktuálně právě teď dobyla jako členka expedice Jižní pól. A čeká ji výstup na nejvyšší horu Antarktidy.

„Ahoj z Antarktidy, Jižní pól byl dobyt,“ ohlásila Eva Perglerová svým fanouškům. Teď ji ale čeká ještě jedna velká výzva. Výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif s nadmořskou výškou 4892 metrů. Tento skalní masiv se nachází přibližně 1200 kilometrů od Jižního pólu. Je 21 kilometrů dlouhý a 13 kilometrů široký. Eva jde stejně jako další členové expedice na lyžích a za sebou táhne sáně s vybavením.

Lékařka Eva Perglerová z Přeštic na Plzeňsku byla loni v květnu součástí americké expedice Madison Mountaineering, kterou vedl na vrchol Mount Everest renomovaný horský vůdce Garrett Madison. Na výstup na Mount Everest se připravovala tři roky. Na samotném vrcholku hory potom setrvala společně s dalšími účastníky výpravy asi 45 minut.

Původně měla v plánu ještě výstup na Lhotse (8516 metrů). Ale nakonec tento výstup neabsolvovala. Fyzické síly jí tehdy nechyběly, ale zapracovala psychika. Negativně na ni zapůsobily případy úmrtí dvou horolezců, které při svém výstupu potkala. A další, kteří zahynuli jen o několik dní předtím. Krátce po návratu z Mount Everestu Eva Perglerová avizovala, že už má v plánu další výpravu. Její cíl ale nechtěla dopředu prozradit.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Perglerová

Štítky Jižní pól, Eva Perglerová, Mount Everest, zubařka z Přeštic, česká horolezkyně

Zubní lékařka loni zdolala jako třetí Češka Mount Everest. Teď dobyla Jižní pól a čeká ji výstup na nejvyšší horu Antarktidy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.