Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Byl to pokus o likvidaci na základě vyfabulovaných obvinění, prohlásil děkan Kubala. Policie případ odložila

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala neudělal nic protizákonného, když využil část e-mailové komunikace v soudním sporu mezi univerzitou a pracovníkem vysokoškolského ústavu CATRIN. Policie trestní oznámení na děkana definitivně odložila.

Trestní oznámení podalo vedení Univerzity Palackého kvůli podezření ze zneužití osobních údajů. Krajský policejní mluvčí Libor Hejtman potvrdil, že kriminalisté došli k závěru, že ve věci nebyl spáchán trestný čin. 

Policisté se trestním oznámením podaným vedením Univerzity Palackého zabývali od října roku 2022. Už jednou ho odložili, případ jim však vrátil žalobce k došetření. Žalobce Pavel Faltys řekl, že věc byla postoupena k projednání přestupku příslušnému inspektorátu práce. "Neboť sice nedošlo ke spáchání trestného činu, jednání Univerzity Palackého v Olomouci by však mohlo naplňovat znaky přestupku," uvedl státní zástupce.

Děkan Martin Kubala, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, kvůli použití e-mailové komunikace v soudním sporu čelil podezření, že porušil normy týkající se ochrany osobních údajů na UP a práv průmyslového vlastnictví na UP. Padlo i podezření na trestný čin porušení tajemství listin a jiných dokumentů a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Podle policie však děkan o zpřístupnění e-mailové komunikace v soudním sporu, ve kterém zastupoval UP jako žalovanou stranu, oficiálně požádal a tato žádost byla následně posouzena a schválena na několika úrovních orgánů UP, stojí v usnesení policie, které děkan zveřejnil na diskusním fóru.

Několikaměsíční vyšetřování policie ukázalo, že v kauze zaměstnaneckých e-mailů, která odstartovala jednu z největších krizí na Univerzitě Palackého v Olomouci, se nestal žádný trestný čin. Děkan přírodovědy použil několik e-mailů svého bývalého...

Žádné úniky citlivých či utajovaných dat z e-mailové schránky ani to, že by tato data obsahovala utajované skutečnosti, zjištěny nebyly. "Závěrem lze tedy shrnout, že na přelomu let 2022 a 2023 došlo na Univerzitě Palackého k bezprecedentnímu pokusu o profesní i osobní likvidaci politického oponenta na základě naprosto vyfabulovaných obvinění," uvedl na fóru k výsledkům šetření Kubala.

Podle vedení UP rektor plnil povinnost, kterou mu ukládá legislativa. "Je důležité připomenout, že pan rektor v souvislosti s podezřením na nekontrolované nakládání s daty učinil všechny nezbytné kroky, aby ochránil zájmy univerzity, která by při nečinnosti mohla nést za takové jednání svého zaměstnance odpovědnost," reagoval mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Kauza měla i personální dopad, rektor UP nejprve na začátku října 2022 oznámil, že dává děkanovi kvůli podezření na zneužití osobních údajů k 31. prosinci výpověď a nařídil mu čerpání dovolené. Na konci listopadu ji však odvolal. Sám poté čelil návrhu akademického senátu přírodovědecké fakulty na své odvolání, které 6. prosince na zasedání Akademického senátu UP ustál.

Kubala je v čele fakulty druhé volební období, jde o období zatíženém spory kvůli vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, pod jehož křídla přešla špičková vědecká centra fakulty. Podle vedení přírodovědecké fakulty vznik ústavu fakultu poškodil, děkan dlouhodobě kritizuje vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry. Vedení UP to odmítá a upozornilo na to, že vznik ústavu schválily nejvyšší akademické orgány.

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání. Slíbil řešení CATRIN

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání, které navrhla přírodovědecká fakulta. Podle ní rektor porušil vysokoškolský zákon, když dal výpověď děkanovi fakulty. Tu rektor před pár dny stáhl. Za celou věcí je válka o vznik...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky CATRIN, policie, obvinění, nařčení, spor, Univerzita Palackého Olomouc, osobní údaje, trestný čin, univerzita, přírodovědecká fakulta, soudní spor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byl to pokus o likvidaci na základě vyfabulovaných obvinění, prohlásil děkan Kubala. Policie případ odložila  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.