Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Pozor na ledovku! Výstraha platí pro severní části kraje, v Jeseníkách je druhý stupeň lavinového nebezpečí

Meteorologové varují před ledovkou, která by mohla dnes odpoledne a v noci pokrýt zejména střed a sever Olomouckého kraje. Výstraha platí od 15:00 do čtvrtečních 10:00. Opatrní by měli být chodci a hlavně motoristé. V Jeseníkách Horská služba vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Výstraha na ledovku platí na Jesenicku, Konicku, Litovelsku, Mohelnicku, Olomoucku, Šternbersku a Uničovsku, kromě toho na Šumpersku a Zábřežsku platí výstraha na silnou ledovku. "Místy se může vytvářet silná ledovka s tloušťkou přesahující i pět milimetrů, tvorba ledovky je pravděpodobná při mrznoucím dešti," uvedli meteorologové. 

Upozorňují na nebezpečí úrazů při chůzi a nehodovost. "Možné jsou také výpadky v dodávce elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb. Možné je lámání větví stromů. Doporučujeme omezit vycházení ven a jízdy autem a jezdit jen v nezbytných případech. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství, jezdit mimořádně opatrně a počítat s výrazným prodloužením doby jízdy," varují meteorologové.

Počasí v průběhu dneška ovlivní výrazná teplá fronta. "Ve středu bude zataženo až oblačno, od jihozápadu odpoledne a večer na většině území sněžení přecházející do deště, i mrznoucího. Nejvyšší teploty večer -1 až 3 stupně. Při mrznoucích srážkách se bude tvořit ledovka," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Petr Drobek z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi

Lyžaři a turisté, kteří se vydávají do Jeseníků, mohou být o něco klidnější. Horská služba otevřela dvě zbrusu nové stanice u Staré Město pod Sněžníkem v dosahu tří velkých lyžařských areálů v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace proběhla těsně...

V Jeseníkách Horská služba vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí. "Z pondělí na úterý napadlo kolem deseti centimetrů nového sněhu. Není to až tak moc, nicméně sníh padal za větru, takže na východních závětrných svazích se jej uložilo daleko více," uvedl lavinový specialista jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Plánované měření v lavinových katastrech znemožnila horským záchranářům hustá mlha. "Nafoukaného bylo v těchto místech 20 až 30 centimetrů nového sněhu, tedy dvakrát až třikrát více. I když jsme tedy nedělali profil, zvýšili jsme stupeň na druhý, existuje objektivní nebezpečí, že při dodatečném zatížení se může uvolnit desková lavina," doplnil Hejtmánek.

V Jeseníkách nyní leží v nadmořské výšce 1300 metrů nad mořem kolem metru sněhu, za posledních 48 hodin připadlo na horách 15 centimetrů. Ještě větší sněhovou nadílku hlásí za poslední dny Krkonoše, kde tamní horská služba zvýšila lavinový stupeň na třetí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ledovka, výstraha, mráz, déšť, lavina, nebezpečí, sníh, vítr, Jeseníky, turistická stezka, horská služba, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na ledovku! Výstraha platí pro severní části kraje, v Jeseníkách je druhý stupeň lavinového nebezpečí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.