Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zloděj zamořil louku v Litovelském Pomoraví motorovým olejem. Přijel sem krást dřevo

Neznámý zloděj znečistil louku poblíž litovelského Šargouna v chráněné krajinné oblasti motorovým olejem. Na tři sta metrů dlouhou stopu upozornili svědci, hasiči museli celé místo ošetřit sorbentem. Zloděj přijel do Litovelského Pomoraví krást dřevo.

Incident se stal v úterý odpoledne, kdy zaměstnanci správy Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví zaznamenali několik podnětů veřejnosti na podezřelou černou čáru na louce poblíž litovelského Šargouna.

"Způsobil ji neznámý pachatel, který se rozhodl sjet zcela mimo cestu po louce k lesu, aby si zde nařezal dříví. Že se na místě pohyboval bez povolení a řezal dřevo, které mu nepatřilo, na něj prozradila téměř tři sta metrů dlouhá a deset centimetrů široká stopa motorového oleje," popsala neuvěřitelný incident správa chráněné oblasti na sociálních sítích.

Během dnešního dne v lokalitě zasahovali hasiči ve spolupráci s policií a ochránci přírody. "Místo úniku bylo asanováno sorbentem, který chemikálii absorbuje a bude následně i se zasaženou vegetací vhodně odstraněn. Případ je aktuálně veden jako přestupek," dodala správa.

Jaké jsou celkové škody, zatím není jasné. Za přestupek pachateli hrozí vysoká pokuta.

Mluvčí hasičů Radek Buryánek potvrdil, že na místě dnes operovali hasiči. "Jednalo se o skvrnu na louce, kterou jsem zasypali a domluvili jsme se se správou na jejím odstranění. Menším problémem byl špatný terén na louce pro naše cisterny, ale i s tím jsme si poradili. Díky včasnému zásahu k významnému ohrožení životního prostředí nedošlo," ubezpečil mluvčí hasičů.

Na Jesenicku uniklo z cisterny tisíc litrů kyseliny, chemikálie se dostala i do řeky

Kvůli úniku přibližně tisíce litrů kyseliny sírové vyjížděli ve čtvrtek do průmyslového areálu v České Vsi na Jesenicku profesionální a dobrovolní hasiči. Specializovaný zásah zaměstnal jednotky na několik hodin. Část nebezpečné látky se dostala...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví

Štítky olej, znečištění, chráněná oblast, sanace, hasiči, sorbent, louka, CHKO Litovelské Pomoraví, dřevo, krádež, zloděj, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj znečistil louku v Litovelském Pomoraví motorovým olejem. Přijel sem krást dřevo  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.