Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V požárním hlásiči nebyly baterie, majitelku s kočkou museli z bytu v Olomouci dostat až hasiči

Velké štěstí měla majitelka bytu v Olomouci, když začalo hořet v přízemní místnosti na odpad. Kouř a zplodiny se rozšířily tak rychle, že ženu s kočkou museli zachránit až hasiči. Ukázalo se, že v požárním hlásiči nebyly baterie. Kdyby začalo hořet například v noci, mohlo to skončit tragicky.

Tisíc nedostatků za rok. Hasiči prověřují bezpečnost v marketech i domovech pro seniory

Takřka pět set tematických a komplexních kontrol dodržování předpisů o požární ochraně provedli v průběhu minulého roku odborníci z HZS Olomouckého kraje napříč regionem. Zjistili celkem 1072 nedostatků. Kontroloři se zaměřili například na...

V přízemní místnosti na odpad v novém bytovém domě v Olomouci začalo hořet na konci ledna. Požár plastových kontejnerů způsobil takové množství kouře a jedovatých zplodin, že se začaly šířit do společných prostor, chodeb a hlavně do bytu, který byl přímo nad místností s odpadem. 

"Majitelka požár nahlásila, až se do bytu valil kouř, a už se z něj nestačila bezpečně dostat ven. Pomohli jí přivolaní hasiči, kteří ji zachránili i s kočkou a vyvedli ji silně zakouřenými chodbami ve vyváděcí kukle ven. Požární hlásič, který v novostavbě měla majitelka nainstalovaný, byl podle zjištění našeho vyšetřovatele bez baterií," popsala případ mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Žena měla podle ní velké štěstí, protože jedovaté zplodiny a kouř zpozorovala a stihla zavolat pomoc ještě včas. "Kdyby k požáru došlo v noci, nefunkční hlásič by na hrozící nebezpečí neupozornil a událost by mohla skončit tragicky se škodami v řádech milionů korun," upozornila mluvčí.

Hasiči proto opětovně apelují na majitele nemovitostí, aby požární hlásiče kontrolovali a udržovali je v provozuschopném stavu. Doporučují rovněž, aby lidé tímto zařízením vybavili i starší nemovitosti. 

Podle statistik jsou požáry v domácnostech vůbec nejtragičtější a zároveň při nich vznikají vysoké škody. Například v roce 2022 hasiči v Olomouckém kraji řešili 180 požárů v objektech určených pro bydlení, při kterých zemřeli čtyři lidé. Loni vyjížděli v kraji ke dvěma stovkám požárů v domácnostech, zemřeli rovněž čtyři lidé. Požární hlásič přitom vyjde jenom na pár stokorun. 

Rady hasičů při koupi požárního hlásiče či detektoru
Hlásiče musíte povinně instalovat ve všech nových objektech. Doporučujeme pořídit přístroj také do staršího domu nebo bytu.
Hlásič kupujte pouze u specializovaného prodejce, výrobek musí odpovídat platným normám. Při instalaci postupujte podle návodu výrobce.
Zařízením vybavte všechny obytné místnosti bytu či domu. Nezapomeňte na garáž. Pokud instalujete jeden hlásič, umístěte ho do centrální části bytu, například do chodby. Pokud budete instalovat hlásič v kuchyni, umístěte jej v dostatečné vzdálenosti od míst, kde se vaří.
Hlásič neumísťujte v prašných a vlhkých prostorách, jako jsou koupelny, či v prostorách s vysokou koncentrací cigaretového kouře, výparů barev, rozpouštědel a výfukových plynů.
Hlásič pravidelně udržujte a kontrolujte podle návodu výrobce. Na vybité baterie sám upozorní akustickým signálem.
Právě včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů. Hlásiče výrazně zvyšují šance na přežití. Nejdůležitějších je totiž prvních pět minut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Olomouc, žena, kočka, požár, hlásič, baterie, štěstí, tragédie, Olomoucký kraj, odpad, chodba, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V požárním hlásiči nebyly baterie, majitelku s kočkou museli z bytu v Olomouci dostat až hasiči  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.