Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Tisíc nedostatků za rok. Hasiči prověřují bezpečnost v marketech i domovech pro seniory

Takřka pět set tematických a komplexních kontrol dodržování předpisů o požární ochraně provedli v průběhu minulého roku odborníci z HZS Olomouckého kraje napříč regionem. Zjistili celkem 1072 nedostatků. Kontroloři se zaměřili například na únikové cesty v obchodech, které byly zablokované zbožím, či na bezpečnost v pobytových zařízeních sociálních služeb.

Závěr minulého roku patřil také mimořádné celokrajské kontrole nákupních center a supermarketů zaměřené na dodržování zásad požární ochrany. Hasiči zkontrolovali celkem 56 lokalit, mimo jiné zjišťovali předepsanou dostupnost hasicích přístrojů a také únikových cest.

„V sedmi případech museli kontroloři přistoupit k udělení pokuty. Nedostatky se týkaly hlavně neprůchodných únikových cest, které byly ve většině případů zatarasené paletami se zbožím. V případě požáru by tak mohla být evakuace zákazníků a zaměstnanců značně ztížena. Na odstranění nedostatků dohlédneme při následné tematické kontrole,“ přiblížila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

V Olomouckém kraji za rok 2023 proběhlo celkem 481 komplexních a tematických kontrol u právnických osob, podnikajících fyzických osob a obcí. „Zjistili jsme celkem 1072 nedostatků. Zda byly tyto nedostatky odstraněny, jsme prověřili v následných tematických kontrolách. Reagovali jsme také na podněty, které nám zasílají občané. Celkově jsme se v kraji na jejich základě zabývali desítkami podnětů,“ doplnila mluvčí.

Více než dvacetimetrový strom spadl v pátek ráno na budovu mateřské a základní školy v Jeseníku. Vysoký jehličnan se zlomil a na jeho zabezpečení a odstranění z objektu pracovali hasiči s využitím výškové a těžké techniky.

 

Podle statistik provedli příslušníci hasičského sboru v každém z pěti územních odborů či okresů Olomouckého kraje okolo 70 až 120 kontrol. Zatímco na Šumpersku bylo zjištěných nedostatků okolo padesáti a na Jesenicku přibližně 120, na Olomoucku a Prostějovsku byl tento ukazatel vyšší a přesahoval hodnotu 250. Nejvíce prohřešků zjistili kontroloři na Přerovsku, kde při komplexních a tematických inspekcích zaznamenali celkem 373 nedostatků.

Na základě statistik požárů z předchozích let se hasiči zaměřili také na ověření správného zajištění požární ochrany v pobytových zařízeních sociálních služeb, jakými jsou například domovy pro seniory. „Pro letošní rok máme v plánu uskutečnit opět přes 500 komplexních a tematických kontrol s tím, že budeme pokračovat v plnění celorepublikového úkolu a zaměříme se na kontroly zařízení sociálních služeb s ubytovacími kapacitami nad 50 osob,“ dodala na webu hasičského sboru mluvčí Balážová.

Nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách v Olomouckém kraji
- Nepředložení dokumentace (nejčastěji požárně bezpečnostního řešení a kolaudačního rozhodnutí).
- Nedodržení technických podmínek dle požárně bezpečnostního řešení stavby.
- Neprovádění aktualizace dokumentace požární ochrany.
- Neoznačení HUP, HUV a hlavního vypínače elektrické energie.
- Nepředložení dokladů o revizi elektroinstalace, plynu a bleskosvodu.
- Nepředložení dokladů o kontrole provozuschopnosti požárně bezpečnostního zařízení.
- Špatná průchodnost únikových cest.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, kontroly, statistika, Olomoucký kraj, požární ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíc nedostatků za rok. Hasiči prověřují bezpečnost v marketech i domovech pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.