Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V chovu slepic v Bohuňovicích na Olomoucku byla ptačí chřipka. Jde o druhé letošní ohnisko v kraji

Po Norberčanech se ptačí chřipka letos v Olomouckém kraji objevila také v chovu slepic v Bohuňovicích na Olomoucku. Chovateli uhynul tři z deseti slepic, zdravé kusy byly následně utraceny. Veterinární správa nebude okolo chovu vyhlašovat uzavřené pásmo.

"Nové ohnisko ptačí chřipky bylo potvrzeno v malochovu slepic v obci Bohuňovice v okrese Olomouc. Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu tří slepic z celkem deseti kusů. Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které posléze potvrdilo ptačí chřipku," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Zbývající drůbež v chovu byla utracena. V letošním roce veterináři v České republice zatím potvrdili 22 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech a pět ohnisek v komerčních velkochovech drůbeže. V Olomouckém kraji nákaza již dřív zasáhla chov v Norberčanech na Olomoucku.

"Jelikož se v Bohuňovicích jedná o nekomerční malochov, který neuvolňuje drůbeží produkty dále na trh, nevymezí Krajská veterinární správa okolo zasažených chovů uzavřená pásma a v nich nebude vyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele," potvrdil mluvčí Vorlíček.

Státní veterinární správa však opětovně vyzývá chovatele drůbeže, aby dodržovali bezpečnost a bránili kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky.

Na Olomoucku se objevila ptačí chřipka, větší část chovu uhynula. Lidé se obávat nemusí

V malochovu v Norberčanech na Olomoucku se začátkem letošního roku objevila ptačí chřipka. Během několika dnů velká část chovaných ptáků uhynula, zbývající drůbež vykazovala příznaky onemocnění a veterina nařídila utracení. Uzavřené pásmo okolo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, úhyn, Bohuňovice, slepice, drůbež, Olomoucký kraj, Česko, Olomouc, Krajská veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chovu slepic v Bohuňovicích na Olomoucku byla ptačí chřipka. Jde o druhé letošní ohnisko v kraji  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.