Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počet obyvatel Olomouckého kraje loni vzrostl. Pouze díky migraci

V Olomouckém kraji loni vzrostl počet obyvatel o 1062 na 632 864. Důvod k radosti to však moc není, na přírůstku se podepsala migrace, jelikož do kraje se přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo jinam. Naopak počet zemřelých v roce 2023 v kraji převýšil počet narozených dětí. V předchozích letech Olomoucký kraj vykazoval pokles počtu obyvatel.

Z Olomouckého kraje se loni podle Českého statistického úřadu vystěhovalo 6448 obyvatel a přistěhovalo se jich 9169. Migrace tedy zvýšila počet obyvatel kraje o 2721. V kraji se v roce 2023 narodilo 5322 dětí a zemřelo 6981 lidí. Přirozeným způsobem se počet obyvatel kraje v roce 2023 snížil o 1659. 

"Počet živě narozených dětí byl loni rekordně nízký, nejnižší za dobu existence Olomouckého kraje," uvedla Jarmila Benešová z olomoucké pobočky statistického úřadu. Počet zemřelých se v roce 2023 vrátil na hodnoty před pandemií koronaviru, která výrazně zvýšila počet úmrtí.

Nárůst počtu obyvatel loni statistici zaznamenali na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku. Na Jesenicku a Šumpersku obyvatel ubylo. Na Olomoucku počet obyvatel loni vzrostl o 903. Následovalo Prostějovsko s 213 a Přerovsko s 124. Na Šumpersku statistici zaznamenali pokles obyvatel o 136 a na Jesenicku o 42.

Počet obyvatel Česka během loňského roku stoupl ze zhruba 10,83 milionu na 10,90 milionu. Nárůst zajistila jen migrace. Počet narozených dětí totiž znovu meziročně klesl, a bylo jich tak nejméně za posledních 22 let. Ačkoli se loni do země přistěhovalo z ciziny více lidí, než se odstěhovalo, počet přistěhovalých meziročně výrazně klesl. "Do Česka se z ciziny přistěhovalo 141 300 osob, ve srovnání s rokem 2022 je to o 60 procent méně. Za poklesem zejména stojí mírnější příliv uprchlíků z Ukrajiny," uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky statistického úřadu.

V Olomouckém kraji rapidně roste počet případů černého kašle. Naočkujte se, vyzývají hygienici

Velký nárůst dávivého kašle evidují v poslední době hygienici v Olomouckém kraji. Zatímco za celý leden bylo deset případů, za polovinu března už je to téměř trojnásobek. Nejvíce případů je mezi mládeží, zasaženo je hlavně Olomoucko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, Olomoucký kraj, vymírání, statistika, obyvatelstvo, Česko, migrace, porod, okres Prostějov, okres Přerov, okres Jeseník, okres Šumperk, Český statistický úřad, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Patta

Porodnost na 1 000 obyvatel klesla z 9,4 ‰ na 8,36 ‰. Přitom minimální porodnost, abychom nevymírali, je 15,4 ‰. Třetí rok v řadě se propadla porodnost o cca 10 000 dětí/rok, až na 91 149 novorozenců v roce 2023. Pokud byste viděli Černého Petra v rukách nové nastupující generace, tak jasně říkán: Mladí lidé se chovají z hlediska zakládání rodin a plození dětí v souladu s daňovou a sociální politikou státu. Stát pracujícím rodičům hází klacky pod nohy od chvíle, kdy si děti pořídí až do důchodu, kdy jejich děti živí ze svých odvodů sociální daně bezdětné důchodce, kterým nemá kdo díky bezdětnosti přispívat na jejich starobní důchody. Jen v roce 2023 vytunelovali bezdětní důchodci 68,4 miliard korun. Nejde jen o peníze, mnohem větší škody působí fakt, že stačí jen pracovat, vychovávat děti není zapotřebí. To má 80 % vliv na rozhodování mladých lidí, zda si děti pořídí, nebo prožijí život bez stresů, přepočítávání každé koruny a ve stáří budou žít z dividend svých vrstevníků, kteří vychovali tři a více dětí v rodině. Jak stát zneužívá naše daně k potlačování porodnosti v našich rodinách, se dočtete na straně 172 v knize Ekonomům to myslí černobíle.

Čtvrtek, 21. března 2024, 11:29Odpovědět

Počet obyvatel Olomouckého kraje loni vzrostl. Pouze díky migraci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.