Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Atraktivní novinky i osvědčené skvosty. V Olomouci začala interaktivní výstava For Model

Nové exponáty i osvědčené stálice mohou obdivovat návštěvníci modelářské a sběratelské výstavy For Model na Výstavišti Flora v Olomouci. Oblíbená akce pro malé i velké odstartovala v pátek a potrvá až do konce víkendu. Úpravou prošla také atraktivní expozice železničního modelářství, která je k vidění v pavilonu E.

Výstava For Model se koná už po dvaadvacáté, pavilony A a E se otevřely v pátek ráno a akce vyhledávané především rodiči s dětmi od prvních hodin lákala mnoho návštěvníků.

„For Model patří mezi nejoblíbenější akce, které na Výstavišti Flora Olomouc pořádáme. Díky naší spolupráci s desítkami sběratelů a modelářů se návštěvníci mohou opět těšit na tři dny plné zážitků. Mám radost, že se i letos hlásí modeláři, kteří se u nás prozatím se svými díly nepochlubili. Veřejnosti tak představíme exponáty, které v minulých letech neměla možnost vidět,“ komentovala Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Lidé opět mohou v pavilonech obdivovat detailní a funkční modely stavební i vojenské techniky, letadel i nejrůznějších plavidel. Do rozlehlé budovy výstaviště se podařilo vměstnat i pravou plachetnici a ultralehké letadlo v měřítku 1:1. Tahákem je také model stíhačky z 1. světové války, Albatros D. V A, který je trojnásobně zmenšený oproti reálné velikosti. Stroj vyrobený olomouckým modelářem Radimem Králíkem může létat rychlostí až 140 kilometrů v hodině. „Tento stíhací letoun se mi vždy líbil. Je elegantní, má skvělý aerodynamický tvar. Už jako kluk jsem složil jeho malý plastikový model. Tento je výrazně větší. Na délku tak měří 2,2 metru, rozpětí křídel je 2,7 metru. Originál této německé stíhačky létal ke konci 1. světové války, kdy se už zlepšila aerodynamika. Za mě je to jeden z nejkrásnějších letounů té doby,“ přiblížil autor modelu v tiskové zprávě.

Výrobě věnoval přes 600 hodin práce, barevné ladění modelu vychází ze stroje, na němž létal Fritz Rumey, jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších německých stíhacích pilotů. „Je to plně funkční model, je schopen plnohodnotné akrobacie. Dosáhne rychlosti velice blízké originálu. Ten létal díky motoru značky Mercedes, jenž měl své maximum na 2 500 otáčkách. Motor modelu se dostane až na 6 000 otáček – je to dvouválec o objemu 80 cm3,“ popsal letecko-modelářského klubu LMK OLOMOUC.

Populární je také sekce věnovaná lodním modelům, i letos brázdí hladinu vodní nádrže v pavilonu A mnoho různorodých plavidel. „Vodní plochu využijí lodní modeláři se svými plachetnicemi, ponorkami a dalšími bojovými plavidly. Hladinu rozbouří také námořní bitvy plné světelných, zvukových a kouřových efektů,“ podotkl mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Michal Poláček.

Výstava zahrnuje také rozsáhlou část pro sběratele nejrůznějších artefaktů, nebo také expozici věnovanou filmové a televizní technice. Ta se letos zaměřuje na zaniklá kina z Olomouce a dalších částí regionu. „Návštěvníky v této expozici seznámíme s dochovanými funkčními promítačkami a inventářem z olomouckých kin Mír, Central, Svatý Kopeček, Jas anebo Lípa. Práci promítače ‚analogového‘ kina bude moci okusit každý, kdo na ruční převíječce zkusí přetočit celovečerní film o délce tří a půl kilometru,“ uvedla Lenka Weiserová, manažerka výstavy For Model 2024 s tím, že expozice je odkazem k nedávno znovuotevřenému olomouckému kinu Central, které prošlo náročnou rekonstrukcí.

Olomouc mapovala spokojenost obyvatel. Ocenili dostupnost obchodů, kritizují parkování a dopravu

Dostupnost obchodů a služeb či zdravotní péče v Olomouci pozitivně hodnotili účastníci rozsáhlého průzkumu, který si nechala zpracovat olomoucká radnice. Respondenty naopak netěší dopravní zatížení silnic a také možnosti parkování ve městě....

Pavilon E i letos patří železničním modelářům. „Tentokrát však modulová železnice nabízí novou trasu s novými zastávkami. Zastoupeny budou všechny rozchody. Další novinkou bude železnice s celoročním provozem přenesená do pavilonu ze zahradního plenéru,“ zmínil mluvčí Poláček.

Interaktivní výstava For Model 2024 začíná každý den vždy v 9 hodin ráno. V pátek a v sobotu bude otevřená do 18 hodin, v neděli do 17 hodin.

Na výstaviště mohou zájemci vyrazit v sobotu také po železnici a to z hlavního olomouckého nádraží stylovou formou v soupravě složené z historických motoráčků M 131.1 přezdívaných Hurvínek.

„Zvláštní vlaky, na kterých budou nasazeny motorové vozy Hurvínek, budou odjíždět z Olomouce z hlavního nádraží v 09:30, 11:30, 13:30 a 15:30. Zpět z Olomouce-Řepčína se budou vracet v 09:57, 11:57, 13:57 a 15:57. Kapacita těchto vlaků bude omezena, prodej jízdenek bude zajištěn pouze ve vlaku. Ve vlacích bude platit zvláštní jízdné. Jednosměrná jízdenka pro cestující 15 let a starší bude stát 70 Kč, pro děti od 6 do 15 let pak 40 Kč,“ přiblížil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Návštěvu výstavy For Model je pak možné spojit také s prohlídkou železničního muzea ČD u olomouckého hlavního nádraží. „Své brány otevře pro veřejnost také depozitář ČD Muzea. V něm si cestující prohlédnou skvosty železniční historie. Depozitář bude v sobotu 23. března přístupný od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin,“ doplnil mluvčí Medelský.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Výstava, expozice, For Model, modeláři, Výstaviště Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Atraktivní novinky i osvědčené skvosty. V Olomouci začala interaktivní výstava For Model  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.