Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Naděje pro východní obchvat Olomouce. Úřady hodlají změnit ochranné pásmo vodního zdroje OLMA

Veledůležitý východní obchvat Olomouce, který blokuje ochranné pásmo vodního zdroje OLMA, dostal novou naději. Úřady hodlají znovu přezkoumat ochranné pásmo a pokusí se odstranit právo veta, které mlékárna má. Za splnění přísných podmínek by se pak tangenta mohla začít stavět.

Stavbu východního obchvatu Olomouce, který by odvedl tranzitní dopravu z Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, nyní blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA, podle kterého je v celé lokalitě přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem OLMY jako provozovatele vodního zdroje. 

Patovou situaci přijel před časem do Olomouce řešit dokonce i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Ministerstvo nyní místním úřadům poslalo metodické pokyny, jak postupovat. 

"Finální metodickou podporu jsme již obdrželi a ochranné pásmo otevřeme do konce dubna. Prioritou je podle pokynu ministerstva odstranit souhlas uživatele vodního zdroje OLMA se stavbami. Nejsme jediný úřad v republice, který takový souhlas do podmínek dal, což potvrzuje, jak výjimečné území řešíme. Priorita ochrany vod se střetává se zájmy investorů," sdělil vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu Petr Loyka.

Pro veledůležitou východní tangentu to podle něho bude znamenat, že stavba a následný provoz musí být detailně propracovány tak, aby voda nebyla v žádném případě ohrožena. "Technologie na to máme. Vím, že přísné požadavky na ochranu vod tangentu prodraží, ale jedna chyba je z pohledu ochrany vod tou první a zároveň poslední. A Olma zastaví výrobu," upozorňuje Loyka.

OLMA neuspěla s dalším ochranným pásmem. Hrozila stavební uzávěra části Olomouce, oddechli si investoři

Mlékárna OLMA z koncernu Agrofert neuspěla s rozšířením ochranného pásma vodního zdroje, které by podle developerů mohlo znamenat faktickou stavební uzávěru celé západní části Olomouce. Jiné ochranné pásmo nyní blokuje výstavbu důležitého...

Podle něho jde na východě Olomouce o zcela ojedinělé území, které nesnese srovnání například s ochranou vodárenských nádrží. Řešení by měl přinést nový kompletní hydrogeologický průzkum. "Potřebujeme vědět, jak velké území je nutné z pohledu ochrany vody chránit a které činnosti v něm by mohly vodu ohrozit, abychom je mohli zakázat," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí.

Mlékárna OLMA patřící do skupiny Agrofert, kterou v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš z ANO, změny ochranného pásma odmítá. "Společnost OLMA nedisponuje žádnou oficiální informací v tomto směru. Máme za to, že k uplatnění avizovaného postupu nejsou dány zákonné důvody. Společnost OLMA bude nadále plnit své veřejnoprávní povinnosti za účelem ochrany vodního zdroje," prohlásil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Vytoužený východní obchvat Olomouce uleví tisícům obyvatel Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, kudy denně projede přes dvacet tisíc automobilů a kamionů. Bude mít délku přes sedm kilometrů, most, čtyři pruhy a tři mimoúrovňové křižovatky. Součástí jsou přeložky a úpravy silnic nižších tříd, účelových komunikací, polních cest a komunikací pro pěší a cyklisty. Tangenta přijde na zhruba tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky tangenta, obchvat, naděje, stavba, zdroj, voda, OLMA, Olomouc, ochranné pásmo, Agrofert, Holice, Hodolany, Chválkovice, Pavlovičky, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naděje pro východní obchvat Olomouce. Úřady hodlají změnit ochranné pásmo vodního zdroje OLMA  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.