Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Ptáci z Arktidy se objevili na Přerovsku. Ornitologové pozorovali hejno osmi kamenáčků pestrých

Na podmáčeném poli u Vlkoše na Přerovsku ornitologové v těchto dnech pozorovali hejno osmi kamenáčků pestrých. Jde o bahňáky, kteří žijí v Arktidě na pobřeží Skandinávského poloostrova a jen velmi vzácně se v době tahu objeví ve střední Evropě.

VIDEO: Na rybník v Tovačově zavítala černá labuť. Mohla uniknout ze soukromého chovu

V české přírodě raritní černá labuť byla v uplynulých dnech k vidění na jednom z rybníků v Tovačově. Mohutný elegantní vodní pták žije v tuzemsku jen v zoologických zahradách či soukromých chovech. Ornitologové se domnívají, že labuť unikla z...

Kameňáček pestrý hnízdí v pobřežní tundře a je jedením z nejseverněji hnízdících ptáků. Je to tažný druh, který zimuje na mořských pobřežích všech kontinentů. U nás se vyskytuje velmi vzácně na tahu a to pouze jednotliví ptáci nebo malá hejnka od dvou do šesti kusů.

"Zajímavé je i to, že na stejné lokalitě na Přerovsku se s nimi zároveň vyskytují i další u nás vzácné severské druhy, a to jespák křivozobý, linduška rudokrká a konipas luční severoevropský. Na polním mokřadu u Vlkoše je objevil ornitolog Zdeněk Abrahámek," popsal ornitolog Jiří Šafránek.

Kameňáček pestrý je veliký asi jako kos s krátkými červenými nohami a krátkým ocasem. Opeření horní části těla má rezavohnědé a černobílé, spodní strana těla je bílá s širokou černou hrudní páskou. Samec i samice jsou stejně zbarveni. Živí se korýši, hmyzem a měkkýši, které vyhledává pod naplavenými řasami na mořském pobřeží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šafránek

Štítky pole, kameňáček, Arktida, moře, výskyt, ornitolog, okres Přerov, Vlkoš, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

to bude zas politickéch kecu, že globálni oteplováni neexistje !

Pátek, 10. května 2024, 06:55Odpovědět

VIDEO: Ptáci z Arktidy se objevili na Přerovsku. Ornitologové pozorovali hejno osmi kamenáčků pestrých  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.