Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Kritika sílí. Prostějovští plavci chtějí prosadit referendum o padesátimetrovém bazénu

Prostějovští plavci kritizují plán zdejší postavit bazén s pětadvacetimetrovou délkou, ačkoliv studie podle nich doporučila dvojnásobnou délku. Tělovýchovná jednota Prostějov proto chce prosadit referendum o délce bazénu, padesátimetrový areál si město zaslouží. 

"Prostějov se chystá provést největší investici za poslední desítky let, jejímž účelem má být výstavba nového plaveckého bazénu, který má nahradit ten nynější. Plánovaný bazén je pouze o dvě dráhy větší. Neřeší tedy ani kapacitní, ani sportovně-technické potřeby veřejnosti," je přesvědčen Jakub Jílek z plaveckého oddílu TJ Prostějov, který je členem přípravného výboru pro uspořádání místního referenda. Padesátimetrový bazén je podle něho normou pro závodní plavání a zároveň by zlepšil podmínky pro plavání veřejnosti.

Město podle Jílka nedalo veřejnosti prostor se k této investici vyjádřit. "Ke všemu zatajilo studii, která jednoznačně doporučuje výstavbu bazénu s deseti drahami o délce 50 metrů namísto 25. Vzhledem k těmto okolnostem se TJ Prostějov pokusí zvrátit snahu města o vybudování poddimenzovaného sportoviště, jehož vybudování ve stávajících intencích by bylo plýtváním veřejnými prostředky. V referendu bude chtít TJ Prostějov jménem hlasu lidu zavázat město k výstavbě bazénu doporučeného odbornou studií," dodal.

V Prostějově bude další pětadvacítka. Bazén chce město postavit vedle akvaparku, přijde na půl miliardy

Prostějov bude mít další pětadvacetimetrový bazén. Ačkoliv sportovní veřejnost a opozice navrhovali stavbu padesátky, městské zastupitelstvo schválilo kratší variantu. Bazén s wellness bude stát vedle venkovního akvaparku v Krasicích a přijde na...

Stavba bazénu by měla začít příští rok na jaře, přijde na 550 milionů korun. Zhruba polovinu nákladů město zaplatí ze svých zdrojů, zbytek pokryje úvěr. Radní na jaře schválili vypsání výběrového řízení na zpracování projektu. Primátor František Jura (ANO) tvrdí, že plánovaná délka bazénu 25 metrů je adekvátní velikosti Prostějova. "V České republice nenajdeme město naší velikosti, které by v tuto chvíli stavělo padesátimetrový bazén. Žádné zastupitelstvo do toho nepůjde," uvedl.

Také opozice v prostějovském zastupitelstvu je přesvědčena, že město si padesátimetrový bazén zaslouží. Loni v prosinci proto navrhla schválit vyhlášení referenda o jeho délce, avšak v zastupitelstvu nenašla dostatečnou podporu. Podle opozičního zastupitele Aleše Matyáška (Na rovinu!), který je trenérem plavání, byla délka bazénu 25 metrů stanovena na základě politického rozhodnutí, aniž by radní přihlédli k názoru odborníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky plavecký bazén, délka, referendum, kritika, TJ, Prostějov, plavec, stavba, Česko, plavání, radnice, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritika sílí. Prostějovští plavci chtějí prosadit referendum o padesátimetrovém bazénu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.