Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Stavbaři v červenci zahájí opravu Masarykova náměstí v centru Konice. Přibude zeleň a kašna

Stavbaři v červenci zahájí opravu Masarykova náměstí v centru Konice na Prostějovsku. Investiční akce bude stát zhruba 39 milionů korun a má skončit příští rok na podzim. Na zrekonstruovaném náměstí přibude veřejná zeleň i nová kašna. Zároveň zůstanou zachována parkovací místa.

Stavbaři na centrálním Masarykově náměstí položí novou žulovou a kamennou dlažbu. Placené parkoviště se přesune do spodní části prostoru, po stranách opraveného náměstí budou parkovací místa pro místní obyvatele a podnikatele. Náměstí budou lemovat nové stromy, které doplní už rostoucí veřejnou zeleň v centrální části této plochy. Součástí opraveného náměstí bude odpočinková zóna.

Jedním z hlavních prvků náměstí se stane nová kašna, která v této části města přispěje ke snižování vysokých letních teplot a zvyšování vzdušné vlhkosti. Lidem zároveň nabídne místo k posezení a osvěžení v parných dnech. Umělecké dílo bude znázorňovat okolní krajinu Konicka na pomezí Zábřežské a Drahanské vrchoviny, kde pramení čtyři potoky. Reliéf kašny bude zahrnovat také místní zámek a historické náměstí. V kašně bude cirkulovat filtrovaná voda.

Více než rok trvající rekonstrukce náměstí omezí automobilový provoz v této části Konice. "Jednotlivé etapy chceme ale naplánovat tak, aby náměstí bylo dopravně obsloužitelné po celou dobu, byť s nějakými omezeními," uvedl starosta Konice Michal Obrusník (STAN). V těsném sousedství náměstí bude vybudována odstavná plocha pro automobily.

Původní odhad počítal s tím, že rekonstrukce náměstí bude bez DPH stát 45 milionů korun. V tendru se podařilo cenu zakázky snížit na 32 milionů korun bez DPH. Město na projekt získalo evropskou dotaci 25 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

Jak sehnat strážníka? Řada menších měst v Olomouckém kraji řeší složitý rébus

Když se Staré Město na severním okraji Olomouckého kraje před časem rozhodlo, že zřídí městskou policii, nemuselo naštěstí řešit obvyklý problém podobně velkých měst a to, že nejsou lidi. Jeden z místních, který celý život pracoval u policejních...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Konice

Štítky Konice, kašna, oprava, náměstí, investice, zeleň, parkování, dotace, okres Prostějov, Starostové a nezávislí, Drahanská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři v červenci zahájí opravu Masarykova náměstí v centru Konice. Přibude zeleň a kašna  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.