Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Poslední jízda? Za srážku kamionu s vlakem a požár na přejezdu v Olomouci dostal polský řidič podmínku

, aktualizováno 3. června 2024, 11:47

Řidič kamionu, který loni v říjnu narazil na přejezdu na periferii Olomouce do osobního vlaku a způsobil následný mohutný požár, dnes u olomouckého okresního soudu přiznal vinu a dostal podmínku. Řidič z Polska tvrdil, že to měla být jeho poslední jízda.

Pětašedesátiletý Roman Baksalara z Polska byl obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozilo mu až osm let vězení. Při nehodě se podle žalobce lehce zranilo devět lidí, škodu vyčíslil minimálně na 34 milionů korun.

Soud dnes muži uložil trest 30 měsíců s podmíněným odkladem na 48 měsíců a peněžitý trest 60 tisíc korun. Podle předsedy senátu Jakuba Kučery mu tak soud uložil tři tresty. "Soud přihlédl k dosavadnímu způsobu života obžalovaného, k jeho bezúhonnosti i k tomu, že se za posledních 20 let nedopustil žádné nehody, přihlédl také k projevené lítosti a k prohlášení viny," uvedl soudce. Na druhou stranu podle něj způsobil škodu velkého rozsahu. Ta bude podle soudu vymáhána po jeho zaměstnavateli. "Trest nepodmíněný by byl nepřiměřeně přísný, soud má za to, že takto uložený trest je dostatečný," uvedl soudce.

Nehoda se stala loni 17. října v olomoucké části Bělidla na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která byla podle Drážní inspekce v době nehody v činnosti. Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od městské části Hodolany. Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera se řidič v osudnou chvíli plně nevěnoval řízení soupravy, hledal sluneční brýle, přehlédl světelné zabezpečovací světlo a vjel na přejezd ve chvíli, kdy tudy projížděl vlak mířící od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží.

Po střetu s vlakem se oddělil tahač od návěsu a vypukl mohutný požár, který pohltil nejen kamion, ale i vlakovou soupravu a osobní auto, které zastavilo z druhé strany přejezdu. Podle žalobce svým jednáním vystavil nebezpečí smrti nebo poškození zdraví 30 lidí, kteří cestovali vlakem. Nehoda nakonec neskončila tragicky, zásluhu na tom měla pohotová reakce vlakvedoucího a svědka, který včas pomohl lidem z hořící soupravy do bezpečí. Devět lidí podle státního zástupce utrpělo lehké zranění - nadýchali se kouře, utrpěli zranění ramene, naražení hrudníku, drobná poranění lokte i zad a dvě ženy utrpěly posttraumatickou stresovou poruchu.

Je zázrak, že se dostali všichni ven. Kraj a hasiči ocenili hrdiny z hořícího vlaku v Olomouci

Panika, dým a řev provázely první chvíle hrozivé nehody osobního vlaku a kamionu v Olomouci. Následky požáru a jedovatého dýmu, které zachvátily jeden z vagonů, mohly být přitom tragické. Zástupci Olomouckého kraje a Hasičského záchranného sboru...

Obžalovaný řidič dnes u soudu prohlásil vinu, souhlasil i s právní kvalifikací. "Jsem si plně vědom, co se stalo, je mi nesmírně líto, že já jsem původcem tohoto činu. Je to mé osobní velké zklamání. Během desítek let jsem nikdy nezpůsobil žádnou dopravní nehodu. Mám těžce nemocnou manželku, rozhodli jsme se, že už nebudu jezdit a nebudu pracovat. Ten den to měla být má poslední cesta," uvedl obžalovaný.

Podle žalobce vznikla škoda minimálně kolem 34 milionů korun. "Správa železnic vyčíslila škodu minimálně na deset milionů korun, České dráhy na 17,27 milionu korun, Dopravní podnik města Olomouce na 6,5 milionu korun a Ředitelství silnic a dálnic na 120 tisíc korun," uvedl žalobce. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal minulý týden řekl, že podle inspekce škoda přesahuje 44 milionů. Případ inspektoři zatím neuzavřeli. Podle Drápala řeší na místě nehody i možnost instalace závor.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Policie ČR, FB Miroslav Perútka, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Datel, České dráhy, Stanislav Heloňa

Štítky nehoda, kamion, vlak, přejezd, požár, soud, Olomouc, osobní vlak, Drážní inspekce, doprava, Bělidla, Hodolany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední jízda? Za srážku kamionu s vlakem a požár na přejezdu v Olomouci dostal polský řidič podmínku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.