Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VIDEO: Čápi a čápata online. Pozorování a evidence hnízd přispívá k ochraně okřídlených sousedů

Takřka patnáct stovek čapích hnízd evidují odborníci na území České republiky, s pozorováním dospělých čápů, jejich mláďat i neobsazených hnízdišť mohou pomoci i dobrovolníci. Česká ornitologická společnost zveřejňuje všechna místa spojená s výskytem čápů bílých na webu se speciální mapou. Aktivitu ptáků, kteří si rádi staví své příbytky na lidských stavbách, lze pozorovat v nepřetržitých živých videopřenosech na internetu.

Odborníci evidují v České republice přes 1400 čapích hnízd, každý rok se počet těchto míst ale mění, některá hnízda zanikají a jinde si čápi budují nová. Program občanské vědy Čapí hnízda sleduje průběh hnízdění čápů od roku 2014, kdy u příležitosti celostátního i mezinárodního sčítání byl čáp bílý spolu s čápem černým vyhlášen Ptákem roku. Sledování hnízd čápů bílých probíhá v rámci projektu Okřídlení sousedé. Seznam všech čapích hnízd je k dispozici na webu České společnosti ornitologické (ČSO). „Proč Okřídlení sousedé? Okřídlení sousedé s námi žijí již po staletí, nástrahám moderní doby se však nedovedou přizpůsobit během několika málo let. V projektu prostřednictvím filmů, publikací, seminářů pro učitele, přednášek pro odborníky a vycházek pro veřejnost představujeme možnosti, jak se každý z nás může zapojit do ochrany našich okřídlených sousedů,” říká Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda a vede projekt Okřídlení sousedé. V případě čápů pomůže zdánlivá maličkost – posbírat v okolí hnízda a míst, kam chodí pro potravu, provázky a jiné odpadky, které by mohly mláďatům na hnízdě ublížit.

Plodné týdny v olomoucké zoo. Nová mláďata přispívají k záchraně druhů

V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se v posledních několika týdnech podařilo odchovat po dvou mláďatech lemurů a zubrů a dokonce třináct mláďat kozorožců kavkazských. Těch přitom v přírodě žije posledních několik stovek. Nové přírůstky u lemurů...

Do databáze hnízd je možné vložit i aktuální fotografie hnízd nebo zadat zcela nové hnízdiště, které ještě není v evidenci. „Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z jejich rodičů okroužkován. Pokud možno i s kódem a barvou kroužku. Na některých hnízdech jsou mláďata již velká jako jejich rodiče a rozeznat je můžete pouze podle zbarvení a délky zobáku. Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený. Sčítáním čápu a čápat přispějí lidé také k jejich ochraně,“ říká Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Do databáze je možné zadat informaci i o letos opuštěných hnízdech. „V případě, že zůstalo hnízdo neobsazené, nebo je tam pouze jeden nebo dva nehnízdící čápi, tak i takový údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti hnízdění,“ podotýká ornitolog.

V posledních letech se rozšiřují také možnosti pozorování dění v čapích hnízdech díky webkamerám. V přímém přenosu tak je možné sledovat pozoruhodné ptactvo hned na několika místech v regionu Olomouckého kraje, a to například na Olomoucku v Dlouhé Loučce a v Domašově nad Bystřicí, v Nezamyslicích na Prostějovsku či ve Starém Městě na Šumpersku nebo v Supíkovicích na Jesenicku.

Program občanské vědy Čapí hnízda letos slaví již desátou sezónu. „Loni jsme zažili velmi úspěšnou sezónu – zapojilo se 924 dobrovolníků, kteří spočítali 1 687 vzletných mláďat, což bylo nejvíc v historii programu. Zatím doufáme, že letošní sezóna bude podobně úspěšná,“ doplnila na webu České společnosti ornitologické Gabriela Dobruská. 

Webkamery na moravských čapích hnízdech najdete například zde:
Albrechtice (KA): youtube.com/channel/UCuBqE41aVN5yebNGrbYTzOA/live
Břest (KM): obec-brest.cz/obec-147/capi-hnizdo/
Bzenec (HO): capibzenec.cz/
Dlouhá Loučka (OL): youtube.com/channel/UCJqgpPK28kXYsRsOmYEPQ3w/live
Domašov nad Bystřicí (OL): turbonet.unas.cz/cam_domasov_cap.html
Dřevohostice (PR): youtube.com/watch?v=ZhCoG5IBGLs
Mleč (OP): youtube.com/watch?v=bGCDamsWNIA
Nezamyslice (PV): youtube.com/@skolnitv-nezamyslice1776/live
Nové Mlýny (BV): youtube.com/watch?v=QSgJQ1Y7jwA
Podolí u UH (UH): youtube.com/live/tUDRq6ypFTo
Staré Město (SU): probio.cz/cs/probio-svet/nasi-capi-ve-starem-meste-live
Supíkovice (JE): 31.132.19.90/video/mjpeg/stream2
Vyšní Lhoty (FM): youtube.com/@obecniuradvysnilhotyvysnil9472/live
Záhlinice (KM): cyrilek.net/kamery/
Zdroj: MOS

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šafránek

Štítky Ptactvo, ptáci, ornitologie, čapí hnízdo, okřídlení sousedé, čáp, čáp bílý, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Čápi a čápata online. Pozorování a evidence hnízd přispívá k ochraně okřídlených sousedů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.