Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Plodné týdny v olomoucké zoo. Nová mláďata přispívají k záchraně druhů

V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se v posledních několika týdnech podařilo odchovat po dvou mláďatech lemurů a zubrů a dokonce třináct mláďat kozorožců kavkazských. Těch přitom v přírodě žije posledních několik stovek. Nové přírůstky u lemurů běločelých jsou už k vidění v pavilonu opic.

Lemuří mláďata se v zoo narodila 20. dubna. „Po narození byla krátkou dobu matka od ostatních členů rodiny dočasně oddělena. Nyní ji už můžete i s mláďaty vidět v pavilonu opic. Jedná se opět o dvojčata – dva samečky,”  uvedla v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková. Lemuři se v olomoucké zoo poprvé objevili v roce 1989 a od té doby se tam narodilo 49 mláďat.

Lemuři běločelí obývají výhradně ostrov Madagaskar a jejich populace stále klesá. Za posledních 24 let se snížila o 30 procent. Nejvíce jsou ohroženi odlesňováním a lovem pro maso. Ve snaze tento druh zachránit vznikají na Madagaskaru speciální rezervace.

Na Ovčárnu se po osmdesáti letech vrátí ovce, stádo bude hlídat pastevec se psy. Pomůže to přírodě

Po osmdesáti letech se na svahy mezi Ovčárnou a Petrovými kameny na Pradědu v Jeseníkách vrátí ovce. Stádo bude hlídat pastevec s ovčáckými psy, volná pastva by měla pomoci zdejším vzácným rostlinám, jako je třeba zvonek vousatý, které...

 

Největší chovatel kozorožců na světě

Mezi 13. a 30. květnem se na Svatém kopečku narodilo také 13 mláďat kozorožců kavkazských. „Čtyři samice dokonce odchovávají dvojčata,“ doplnila Vokurková. Stejně jako lemuři jsou kozorožci endemitem, tedy se vyskytují pouze v určité omezené oblasti, a jejich populace ve volné přírodě klesá. Žijí pouze v pohořích Gruzie a Ruska v nadmořských výškách až 4 tisíce metrů. Lidé často loví trofejní samce kozorožců, jejichž rohy můžou mít až 106 centimetrů.

Olomoucká zoo je největším chovatelem tohoto druhu na světě. Od roku 1987 odchovala 166 mláďat a v roce 1996 byla dokonce pověřena vedením plemenné knihy kozorožců kavkazských. „V rámci zavedení nového systému v EAZA byl tento druh povýšený a převedený do EEP (Evropský ex-situ program). Na vedení tohoto programu se mimo koordinátora z olomoucké zoologické zahrady bude podílet i druhová komise složená z chovatelů těchto zajímavých zvířat,“ dodala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Dvacátý mravenečník v Zoo Olomouc: roztomilé mládě se zatím rozkoukává v zázemí zahrady

O dvoutýdenní mládě pečuje samice mravenečníka čtyřprstého ve skrytu zázemí Zoo Olomouc. Malý mravenečník podle odborníků dobře prospívá a při vážení se mohl na chvíli ukázat i před objektivem fotoaparátu. Odchov mravenečníků je poměrně složitý,...

Zubři na pokraji vyhynutí

Nejčerstvějším přírůstkem v zoo na Svatém kopečku jsou mláďata zubrů evropských. „Narodila se 25. května a 3. června. O obě mláďata vzorně pečují jejich matky,“ řekla Vokurková. Zubři se do Olomouce dostali poprvé v roce 1973 ze zubří obory ve slovenských Topolčiankách. V roce 1986 jejich chov v Olomouci ustal, ale v roce 2013 se znovu vrátil. Od té doby přivedli olomoučtí chovatelé na svět 17 mláďat.

Zubr evropský byl v první polovině minulého století na pokraji vyhynutí. „V roce 1925, kdy započalo jednání o záchraně zubrů, zůstalo naživu asi 60 jedinců, kteří žili u soukromých chovatelů, z přírody zubr úplně vymizel. V roce 2016 dosahoval celkový počet zubrů už 6 573 jedinců a ve volné přírodě žilo 4 472 z nich,“ vysvětlila Gronská.

Největší stáda zubrů teď žijí v Polsku, v části Bělověžského pralesa. Skupina zubrů byla vypuštěna i ve vojenském areálu v Milovicích a dokonce se i rozmnožuje. „Několik dalších lokalit v ČR se k vypuštení zubrů připravuje. Repatriace těch našich je možná v Asii, ale s ohledem na politickou situaci to momentálně není reálné,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, Olomouc, zubr evropský, lemur běločelý, kozorožec kavkazský, chov, rozmnožování, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plodné týdny v olomoucké zoo. Nová mláďata přispívají k záchraně druhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.