Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTOGALERIE: Kromě jablek má Kofola v Libině i byliny. Pragerovy sady zachránila před vykácením

Kromě jablek bude Kofola, která na přelomu roku koupila Pragerovy sady v Libině na Šumpersku, a zachránila je tak před vykácením, v podhůří Nízkého Jeseníku pěstovat také byliny. Loni zde sklidila čtyři tuny heřmánku, letos chce produkci zvýšit o třetinu. Kromě toho rozšíří i pěstování jablek.

"V Libině se chceme věnovat nejen sadařství, ale budeme rozvíjet i pěstování bylin, které budeme zpracovávat pro výrobu léčivých čajů. Postupně budeme osazovat více hektarů. O desítky hektarů rozšíříme také pěstování jablek," potvrdil jeden ze spoluzakladatelů nápojové firmy Tomáš Jendřejek.

Kofola koupila téměř 60 hektarů jabloňových sadů v Libině na přelomu roku, a zachránila je tak před vyklučením. Na zhruba 10 hektarech vysadila speciální hořko-sladkou odrůdu, ideální pro řemeslné cidery, doposud musela jablka pro cidery dovážet z Anglie nebo Francie. Kromě toho se pustila také do pěstování bylin. Na zhruba 10 hektarech má heřmánek, na dalších plochách v těchto dnech vysadila také mátu a meduňku.

"Heřmánek dosahuje hodnot nejvyšší farmaceutické kvality. Původní sušárnu na jablka využíváme aktuálně i pro bylinky. Loni jsme zde vysušili zhruba čtyři tuny bylin, což je asi 25 tun mokré hmoty. Letos bychom to rádi navýšili zhruba o třetinu," popisuje vedoucí provozu Pragerových sadů Libina Michal Horáček. Na pole s bylinami firma instalovala systém závlah, díky kterému mohou bylinky plodit vícekrát během jedné sezóny. 

Kofola kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která zastřešuje značky Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodinná firma bude mít v páté největší pivovarnické skupině v České republice 51 procent. Cenu transakce, kterou musí...

Letošní mrazy a jablka v Libině
"V kritickém období jsme aplikovali do porostu směs vody a glycerínu, takzvanou umělou mlhu, která vytvoří izolační vrstvu mezi vyhřátou půdou a studeným vzduchem, a pomůže tak ochránit nakvetlé stromky před pomrznutím. Zatímco okolní sady dosahují sotva 50procentního výnosu, my budeme zhruba na 75 procentech plánované úrody."
vedoucí sadů Michal Horáček 

Část jabloňových sadů firma zase opatřila speciálními sítěmi proti kroupám a do budoucna chce pěstovat také odrůdy vhodné pro prodej v obchodním řetězcích. Jablka pro výrobu ciderů firma v minulosti na zkoušku zasadila ve školce u Znojma, prvních plodů z Pragerových sadů se dočká nejdříve za tři roky. V Libině se chce Kofola pokusit také o švestky nebo meruňky. 

"Chceme, aby sady prosperovaly, byly zdravé a dobře založené. Chyba je v tomto případě na patnáct let, což je průměrná životnost stromů. Pak produkce prudce klesá," popsal strategii Jendřejek.

Pragerovy sady v Libině byly založené v roce 1962, současný vedoucí Horáček patří ke druhé generaci rodiny zakladatele. Kofola sady koupila od společnosti Úsovsko, od které už několik let předtím odebírala jablka. Cenu ani jedna ze stran nezveřejnila. 

Kofola kupuje Pragerovy sady na Šumpersku. Bude zde pěstovat ciderovou odrůdu jablek

Společnost Kofola se rozhodla koupit téměř šedesát hektarů jablečných sadů na Šumpersku, kde hodlá pěstovat speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťávu použije pro výrobu ciderů. Nyní suroviny dováží z Anglie a Francie. Akvizice je...

Společnost Kofola ČeskoSlovensko je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě se 14 výrobními závody na pěti evropských trzích. Celkově zaměstnává přes 2800 lidí. Do jejího portfolia patří kormě Kofoly, pramenitá voda Rajec, minerální vody Kláštorná Kalcia, Korunní a Ondrášovka, Vinea, řada sirupů Jupí, Semtex, řemeslné cidery a další značky. Do skupiny patří i síť UGO nebo LEROS, tradiční český výrobce směsí z léčivých rostlin. 

Kofola na konci loňského roku koupila také většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která zastřešuje značky Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodinná firma má v páté největší pivovarnické skupině v České republice 51 procent. Cenu transakce žádná ze stran nezveřejnila, dalšími majiteli jsou investiční skupina RSJ s 29 a zemědělská společnost Úsovsko s 20 procenty. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky sad, záchrana, Kofola ČeskoSlovensko, Libina, jablko, bylina, Šumperk, cider, Úsovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Kromě jablek má Kofola v Libině i byliny. Pragerovy sady zachránila před vykácením  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.