Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Stovky podpisů proti garážovému domu na sídlišti v Prostějově. Řešíme tak parkování, argumentuje město

K tisícovce podpisů už má petice proti stavbě garážového domu na sídlišti v Prostějově, který by měl nahradit zelenou plochu mezi domy. Lidé požadují zmrazení prodeje pozemků, obávají se kácení a naopak chtějí vybudování odpočinkové zóny. Radnice si za svým plánem stojí, stavba přinese nová parkovací místa, kterých je ve městě nedostatek.

"My občané žijící v této lokalitě nevnímáme plánovanou výstavbu jako pomoc a řešení problémů místních občanů. Pokud většina zájemců nejsou místní zde žijící občané, hrozí značné ztížení dopravní situace v této lokalitě, zabírání parkovacích míst mimo garážová místa, další zatížení zplodinami v obytné zástavbě a zhoršení životního prostředí," obrátili se na vedení města Prostějova autoři petice. 

Poslední jednání zastupitelstva
"Je tam trávník, který má se zelení společnou tak tu barvu. Neplní relaxační funkci."
Tomáš Lázna (ODS)
koaliční zastupitel města Prostějova 

Podle jedné z nich Moniky Oplocké se pod petici podepsalo už přes osm stovek lidí. Obyvatelé sídliště Tylova požadují zmrazení prodeje příslušných pozemků, analýzu, kdo má o garáže na sídlišti zájem, a zastavení projektu.

"Umístěním garážového domu doprostřed vnitrobloku a zničením a odstraněním zeleně, především několika vzrostlých stromů starých desítky let, výrazně ovlivníte kvalitu bydlení i života obyvatel. Preferujeme klidné a tiché prostředí se zelení na trávení volného času. Naopak bychom uvítali zlepšení a využití tohoto místa jako odpočinkové zóny, stačilo by pár laviček, nic finančně pro město nákladného," stojí v petici.

Obyvatelé, kteří v okolních panelácích žijí vesměs v malých bytech, si podle autorů petice o to víc váží zeleně. "Věříme, že se vám povede najít jiný pozemek, nejlépe již s betonovým povrchem, bez újmy na zeleni a životním prostředí, který by byl pro váš záměr, jak pomoci zdejšímu obyvatelstvu s parkovacími místy, vhodnější," vyzývají prostějovskou radnici lidé, kteří petici podepsali.

Nechceme garážový dům místo zeleně, zuří lidé z prostějovského sídliště. Petice už má stovky podpisů

Více než pět stovek obyvatel prostějovského sídliště Tylova již podepsalo petici proti stavbě garážového domu v místě, kde nyní rostou stromy a je zde trávník. Lidé tvrdí, že o celém plánu neměli tušení. Radnice se hájí tím, že parkovacích míst...

Vedení města zatím o změně svých plánů neuvažuje. Primátor Prostějova František Jura (ANO) upozornil, že většina podpisů pod peticí je od lidí, kteří ani nebydlí v Prostějově. 

"Nepodceňujeme to, co říkají lidé. Na všech setkáních s občany vždy řešíme parkovací místa, ať je to na náměstí, na sídlišti, kdekoliv. Parkovací dům bude mít zelenou střecha a zelené opláštění, je citlivě zasazený do prostoru. Ozvali se nám i lidé, kteří tam parkovat chtějí, polovina míst už je zamluvená. Vždy to bude 50 na 50, my se nechceme schovávat a bereme na sebe odpovědnost. Chceme tam nová parkovací místa s plným respektem k těm lidem, kteří říkají, že to tam nechtějí," objasnil postoj radnice primátor Jura.

Podle náměstkyně primátora Milady Sokolové (ODS) se mají kácet pouze tři stromy, které nahradí nová výsadba, zelená střecha a popínavé rostliny na celé budově. Peticí a návrhem na zastavení prodeje městských pozemků soukromému investorovi, který chce garážový dům stavět, se bude zabývat městské zastupitelstvo. 

"Určitě se tím budeme zabývat a očekávám, že městské zastupitelstvo potvrdí své rozhodnutí," konstatovala ovšem Sokolová. Současná koalice tvořená ANO, ODS a Pévéčkem má totiž v zastupitelstvu pohodlnou většinu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Monika Oplocká

Štítky garáže, zeleň, petice, nesouhlas, Prostějov, parkování, sídliště, pozemek, ODS, František Jura, ANO 2011, Milada Sokolová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Swewsa11

Troubové. Město udělá to nejlepší, co může. Místo aby auta parkovala v jedné vrstvě na mnoha metrech čtverečných, budou několikapatrově parkovat na malém prostoru. Ale ovčani budou kvičet. Zeleň vám nevezmou všechnu a i kdyby, ve městě máte právo na zeleň tak jako tak omezenou. Jde-li vám o zeleň, staňte se vesničany.

Pátek, 14. června 2024, 15:04Odpovědět

Stovky podpisů proti garážovému domu na sídlišti v Prostějově. Řešíme tak parkování, argumentuje město  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.