Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Máte zájem o brigádu? Potom pozor na nový podvod, před kterým varují policisté. Objevil se už na Jesenicku

Policisté registrují nový podvod, který během několika málo dní připravil důvěřivé občany o statisíce korun. Tentokrát se kybernetičtí šmejdi zaměřují na zájemce o práci či brigádu, která spočívá v lajkování videí. Jak celý podvod probíhá, vysvětlují policisté.

Jak to vše začne a probíhá?

Například ženě z Jesenicka nedávno podvodníci nabídli placené lajkování videí a příspěvků na sociálních sítích, a přitom ji připravili o téměř osmdesát tisíc korun.

Vše obvykle začíná tak, že zájemci o brigádu či práci z domova na internetu klikli na různých zejména prodejních portálech či sociálních sítích na nabídku práce nebo přivýdělku z domova. Vyplnili základní údaje a poté byli kontaktováni ženou – „konzultantkou“ (např. pod jmény Laura, Carla či Daphne), která jim přiblížila, v čem práce spočívá. Jednalo se o sledování reklam a videí, jejich „lajkování“ v určitém časovém limitu. Podmínkou bylo nainstalování aplikace Telegram a plnění zaslaných úkolů, kdy potvrzením splnění bylo odeslání printscreenu zhlédnutého videa. Za zhruba tři takto „olajkovaná“ videa měly být „brigádníkům“ zaslány peněžní prostředky řádově ve stokorunách. Tak se i stalo, a to u nich vyvolalo pocit důvěry.

Následně přišla od „konzultantky“ nabídka úkolu, který byl podmíněn vložením finančních prostředků. Ty měly být splněním úkolu zhodnoceny. Pokud „brigádník“ souhlasil, byl odkázán na další osobu – „mentora“ (např. pod jmény Nikos, Anthony…), který poškozeným zadával jasné instrukce,  co a jak mají dělat, na jaké účty částky ke zhodnocení posílat, a i v jakém čase. Poté měli dotyční zaslat výpis z banky, že platba proběhla. V některých případech v dalších krocích byli poškození přesvědčeni k registraci u směnáren virtuálních měn – např. aplikace ZEN. Někdy nastala situace, že jim začal „mentor“ vyčítat, že udělali něco špatně a tím způsobili škodu. Při odesílání finančních částek na různé účty uvedené „mentorem“ došlo i k tomu, že platby byly bankou zablokovány jako podezřelé. V těchto situacích měl „mentor“ radit poškozeným, jak mají komunikovat s bankou, aby vše proběhlo.

Jaký byl závěr?

Po několika platbách, když chtěli poškození své „zhodnocené“ peníze vybrat, tak jim bylo odepsáno, že vypršel kód na vyplacení peněz a podmínkou k vrácení peněz je poslání dalších. To už však většinou „brigádníci“ pochopili, že o peníze přišli.

Policisté ve všech případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvodu, za který prozatím neznámému pachateli hrozí trest odnětí svobody až do výše pěti let.

Nová finta s lajkováním videí za peníze. Ženu z Jesenicka šmejdi připravili o téměř osmdesát tisíc korun

Šmejdi přišli s novou fintou, jak z lidí na internetu vylákat peníze. Ženě z Jesenicka nabídli placené lajkování videí a příspěvků na sociálních sítích, a přitom ji připravili o téměř osmdesát tisíc. Celou věc již vyšetřuje policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky podvod, brigáda, lajkování, internet, video, příspěvek, peníze, banka, platba, okres Jeseník, sociální síť, Telegram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte zájem o brigádu? Potom pozor na nový podvod, před kterým varují policisté. Objevil se už na Jesenicku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.