Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

FOTOGALERIE: Rok poté, prostějovský Národní dům opět funguje. Cílem je, abychom byli v plusu, říká ředitelka

Necelý rok uplynul od znovuotevření Národního domu v Prostějov, který skončil s mnohamilionovými dluhy. Ředitel obecně prospěšné společnosti a městský zastupitel za SPD Martin Křupka krach vysvětloval covidem, energetickou krizí a vysokými náklady. Podnik převzala nová ředitelka Karin Konzbulová, která popisuje, jak Národní dům opět dostává na nohy.

Národní dům jste převzala před rokem, kdy jeho reputace byla špatná. Jak se to projevilo?
Pověst Národního domu se už trochu zlepšila, ale stále bojujeme s předsudky a se špatnou pověstí naší restaurace. Lidé v Prostějově navíc mají pocit, že je to městská restaurace, a přistupují k ní jinak než k soukremému podniku. O to je to těžší. 

Co po roce od znovuotevření Národního domu tedy funguje?
Podařilo se nám kompletně obnovit provoz restaurace, která je otevřená od pondělí do pátku. Sobota je většinou vyhrazená pro soukromé nebo společenské akce a pro uzavřené společnosti. V neděli bývá zavřeno. Otevřeli jsme také kavárnu, která je rovněž v provozu od pondělí do pátku. Teď je léto, tak převážná většina lidí je stejně na zahrádce.

Zaznamenal jsem kritiku, že není otevřeno přes celý víkend. Co vy na to?
O víkendech máme otevřeno v sobotu, ale zájem je malý. A v neděli, kdy je město prázdné, je zájem minimální. V sobotu máme většinou obsazených jen pár stolů na zahrádce, ale to je všechno.

FOTO, VIDEO: Secesní Národní dům v Prostějově už má všechny původní vitráže, které vytvořil architekt Kotěra

Secesní skvost, Národní dům v Prostějově, se konečně může pochlubit všemi původními vitrážemi, které zde vymyslel geniální architekt Jan Kotěra. Bestiální přestavby za nacistů originální skleněné výplně pohřbily. Obnovené vitráže jsou v hlavním...

Přes týden lidé chodí? Už si Prostějované zvykli, že Národ opět funguje?
Přes týden máme polední menu, teď přes léto nám pomohla zahrádka, odpoledne se tady schází seniorky na kávičku a na zákusek. Máme dětský koutek, zahrádka je uzavřená, takže děti neutečou. Jsme nachystaní. Přes léto máme hudební večery, první se nám trochu nevyvedl, protože nám moc nepřálo počasí. Zájem o Národní dům tedy pomalu roste, ale samozřejmě to ještě není tak, jak bychom si představovali. Diskotéku pro starší a pokročilé nám například ovlivnila předpověď na velké bouřky, ale v květnu jsme měli třeba vzpomínkový večer na sklípek a to bylo zcela vyprodáno. Lidé nám děkovali, že jsme prostory dole ve vinárně opět otevřeli, že se tam mohli opět podívat, dokonce si přinesli dobové fotografie a vykládali nám, jak tam chodili v minulosti. Na podzim budeme v podobných akcích určitě pokračovat a zkusíme se více zaměřit i na starší generaci.

Po mnoha letech se vám také podařilo zprovoznit unikátní fontánu na rohu Národního domu. V čem byl problém?
Bylo to docela složité a fontána stále není stoprocentně v provozu. Pan správce se v tom angažuje, ale je tam ještě mnoho technických detailů, aby fontána fungovala zcela spolehlivě. Pozornost a zájem vidíme. Jak máme otevřenou zahrádku, tak se tady každý den zastavují skupinky, fotí se u fontány, prohlížejí si ji také turisté. Fontána má takový symbolický význam pro Národní dům.

Po nezdařených pokusech s obecně prospěšnou společností a po jejím krachu se radnice rozhodla, že restauraci sloučí s divadlem do jedné společnosti. Pokud jde o divadlo, jaká bude sezona? Budete dělat nějaké změny? 
Nebudeme. Divadelní sezona bude na stejné úrovni, na kterou jsou naši diváci zvyklí. Budou nová představení, opět budeme mít koncerty, pražská divadla, sezona bude určitě pestrá. Stejně tomu bylo i v uplynulé sezoně, představení, co jsme měli na jaře, byla většinou vyprodaná. Divadlo je velice úspěšné a moc nás to těší.

Po třech měsících od krachu Národního domu v Prostějově se opět otevírá zahrádka

Národní dům v Prostějově se po třech měsících od svého krachu alespoň částečně opět otevře. V pondělí zahájí provoz letní zahrádka. Restaurace a kavárna se zavřely na počátku dubna, protože pod obecně prospěšnou společností Národní dům nabraly...

Dramaturgii divadla měnit nebudete?
Uričitě nebudeme. Víme, na co prostějovský divák přijde, víme, o co je zájem, a nechceme měnit skladbu představení, že bychom vymýšleli něco jiného. To se určitě nechystáme.

Jak je na tom ekonomika společnosti, pod kterou nyní spadá jak restaurace, tak divadlo?
Čísla nejsou úplně nejlepší, to se ovšem ani nedalo předpokládat. První rok byl zkušební. Jde o to, že zájem o Národní dům mezi Prostějovany je, ale útrata obecně a při akcích se snižuje. Většinou, když jsou akce, tak firmy, spolky nebo organizace mají nějaký limit na útratu, a to pro nás samozřejmě není moc příznivé, protože služby musíme stejně zajistit.

Jste už schopná říct, jak hospodaření dopadne?
Čísla pravidelně předkládám radnici. I když fungujeme a máme plný provoz, za celý rok ještě číslo neuvádíme. Největší položkou jsou samozřejmě mzdové náklady, ty jsou opravdu vysoké. To, co udělala vláda, že lidi na dohodu představují spoustu dalších nákladů pro zaměstnavatele, nám vůbec nepřispělo. Hospodaříme s příspěvkem čtyři miliony korun od města a rozhodně nebudeme chtít víc peněz. 

Bude někdy Národní dům v plusu?
Cílem to určitě je od začátku, reálné to taky je. Potřebujeme akorát zvýšit návštěvnost během roku a během poledního provozu. Akcí je dost, ale zkrátka potřebujeme, aby lidé více utráceli. 

Prostějov schválil dotaci dva miliony pro zkrachovalý Národní dům. Takhle to dál nejde, zlobí se opozice

Restaurace a kavárna v Národním domě v Prostějově se na začátku dubna uzavřely, nyní však spolknou další dva miliony korun. Dotaci schválilo městské zastupitelstvo. Podle opozice prodělečnému provozu nepomůže ani plánované sloučení s divadlem,...

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky Národní dům, otevření, krach, ředitelka, divadlo, restaurace, provoz, ekonomika, radnice, fontána, představení, léto, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Rok poté, prostějovský Národní dům opět funguje. Cílem je, abychom byli v plusu, říká ředitelka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.