Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VIDEO: Týraní pejsci z množírny na Olomoucku už mají nový domov. Z útulku Voříšek putovali do celé země

Téměř třicítka týraných pejsků z množírny v Olomouckém kraji, kterou v polovině května odhalila policie, skončilo v útulku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Otřesný a smutný příběh zubožených zvířat má šťastný konec. Ani ne po dvou měsících je už většina pejsků v novém domově.

V polovině května policisté na Olomoucku objevili množírnu, ve které trpěla asi stovka psů. Sedmašedesátiletá chovatelka z Olomoucka a pětaosmdesátiletá překupnice z Prahy jsou podezřelé z týrání zvířat a dalších trestných činů, čivavy, jorkšírské teriéry nebo maltézské psíky dvojice prodávala hlavně v Praze. Případ svým rozsahem nemá v poslední době obdoby, psi trpěli v otřesných podmínkách. Ženám hrozí šest let vězení.

Devětadvacet zubožených psů skončilo v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Ani ne po dvou a půl měsících už většina z nich našla nový domov.

"Jednalo se o plemena, která jsou atraktivní, jorkšíři, čivavy, maltézáčci, u nich není až tak složité najít nový domov. Jsou to oblíbená plemena na rozdíl od velkých psů, jako jsou ovčáci, dogy, dobrmani nebo rotvajleři. Z těch devětadvaceti pejsků, které jsme z množírny zachránili, už zůstalo v podstatě jen šest, kteří ještě nejsou v nových domovech, ale zájemce už také mají," potvrdil Leopold Dostál z Útulku Voříšek.

Policisté objevili na Olomoucku množírnu, ve které trpěla asi stovka psů. Sedmašedesátiletá chovatelka z Olomoucka a pětaosmdesátiletá překupnice z Prahy jsou podezřelé z týrání zvířat a dalších trestných činů, čivavy, jorkšírské teriéry nebo...

Pejsci byli podle něho ve strašném stavu. "Vůbec nebyli socializovaní. Žili v kobkách, neznali, co je to tráva, sluníčko, déšť," kroutí hlavou Dostál. 

O to víc ho potěšil zájem lidí. Převažují přitom zájemci z velké dálky, z Prahy, Ústí nad Labem nebo až z Karlových Varů. "Je to neuvěřitelné, že ti lidé za námi přijedou a někteří tady byli i třikrát, aby si pejska osvojili. Chodili s ním na procházky. Ukáže se tak, že mají opravdu zájem, a my máme jistotu, že pejsek jde do dobrých rukou," neskrývá spokojenost Dostál.

Otřesný případ nelegální množírny tak podle něho dostal i svou dobrou tvář. "My jsme národ pejskařů a milujeme psy. A jak jsou lidé zlí a dokážou pejskům ublížit, tak jsou také lidé, kteří milují psy a dokážou jim pomoct. Teď se to ukázalo a my sami jsme z toho byli překvapení. Člověka to potěší," přiznává Dostál. 

Zájem o osvojení týraných pejsků byl podle něho obrovský. "Kvůli této kauze volalo strašně moc lidí, to bylo i padesát telefonátů denně," popsal.

Na otřesný případ upozornili ochránci zvířat společně s dokumentaristy České televize, kteří na celé kause pracovali delší dobu a popsali ji v reportáži.

Psi žili v domě na Olomoucku v jedné místnosti, zapáchaly zde výkaly, psi byli v kotcích nebo voliérách pro papoušky. Měli přerostlé drápy, zarudlé a rozleptané polštářky na tlapách od výkalů nebo silné záněty očí a zubů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Útulek pro psy Voříšek

Štítky Olomoucký kraj, množírna, pes, týrání, útulek, osvojení, majitel, Voříšek, Čechy pod Kosířem, domov, pes, čivava, Praha, Maltézský psík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Týraní pejsci z množírny na Olomoucku už mají nový domov. Z útulku Voříšek putovali do celé země  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.