Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Úřady chtějí společnosti OLMA sebrat právo veta. Odblokovaly by tak stavbu východního obchvatu Olomouce

Úřady udělaly první krok, aby odblokovaly stavbu veledůležitého východního obchvatu Olomouce. Odbor životního prostředí navrhl změnu ochranného pásma vodního zdroje OLMA a chce odstranit právo veta, které mlékárna má. Za splnění přísných podmínek by se pak tangenta mohla začít stavět. OLMA je proti a bude se bránit.

Stavbu východního obchvatu Olomouce, který by odvedl tranzitní dopravu z Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA, podle kterého je v celé lokalitě přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem OLMY jako provozovatele vodního zdroje. 

Odbor životního prostředí na olomouckém magistrátu nyní navrhl změnu ochranného pásma vodního zdroje II. stupně OLMA z moci úřední. "Na základě metodické podpory od ministerstva životního prostředí jsme otevřeli ochranné pásmo. Prioritou bylo podle pokynu ministerstva odstranit souhlas uživatele vodního zdroje Olmy se stavbami," potvrdil vedoucí odboru Petr Loyka.

Mlékárna OLMA patřící do skupiny Agrofert, kterou v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš z ANO, jakékoliv změny ochranného pásma odmítá. "Podle názoru společnosti OLMA nejsou k uplatnění předmětného úředního postupu olomouckého magistrátu dány zákonné důvody. Společnost OLMA bude i nadále plnit své veřejnoprávní povinnosti za účelem ochrany tohoto vodního zdroje. Bližší podrobnosti nebude společnost dále komentovat," sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

OLMA neuspěla s dalším ochranným pásmem. Hrozila stavební uzávěra části Olomouce, oddechli si investoři

Mlékárna OLMA z koncernu Agrofert neuspěla s rozšířením ochranného pásma vodního zdroje, které by podle developerů mohlo znamenat faktickou stavební uzávěru celé západní části Olomouce. Jiné ochranné pásmo nyní blokuje výstavbu důležitého...

Vytoužený východní obchvat Olomouce uleví tisícům obyvatel Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, kudy denně projede přes dvacet tisíc automobilů a kamionů. Bude mít délku přes sedm kilometrů, most, čtyři pruhy a tři mimoúrovňové křižovatky. Součástí jsou přeložky a úpravy silnic nižších tříd, účelových komunikací, polních cest a komunikací pro pěší a cyklisty. Tangenta přijde na zhruba tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Z nového ochranného pásma, pokud by návrh odboru životního prostředí prošel, by kromě práva veta pro společnost OLMA zmizela také podmínka, že v celé lokalitě je přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení.

Šance pro východní obchvat. Úřady v Olomouci se vrátí k ochrannému pásmu, které stavbu blokuje

Stavbě východní tangenty Olomouce, kterou blokuje ochranné pásmo vodního zdroje, svitla naděje. Příslušný vodoprávní úřad nyní potvrdil, že se ochranným pásmem bude znovu zabývat. Obchvat má odvést tisíce tranzitních automobilů a kamionů z...

Šéf odboru Loyka však upozorňuje, že ani tak by obchvat ještě neměl vyhráno. "Neseme odpovědnost za ochranu vydatnosti, jakosti a zdravotní nezávadnosti tohoto konkrétního velmi významného zdroje, ale otvíráme možnost úřadům podle nového stavebního zákona nejen tangentu v budoucnu povolit. Podmínky budou stále velmi přísné, provedení stavby i její provoz nesmí ohrozit vodu, v Evropě na to technologie máme. Stále platí, že přísné požadavky na ochranu vod tangentu prodraží, ale jedna chyba je z pohledu ochrany vod tou první a zároveň poslední," varuje Loyka.

Podle něho  je území u Olomouce v rámci celé České republiky zcela ojedinělé a bez znalosti věci jej nelze srovnává například s ochranou vodárenských nádrží.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky východní obchvat, tangenta, OLMA, stavba, Olomouc, ochranné pásmo, voda, změna, právo, Holice, Hodolany, Chválkovice, Pavlovičky, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady chtějí společnosti OLMA sebrat právo veta. Odblokovaly by tak stavbu východního obchvatu Olomouce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.